Mogherini: Moramo potaknuti političke lidere u BiH da preuzmu odgovornost

Danas je u Bruxellesu održan sastanak šefova diplomacije država članica Europske unije. Tema sastanka između ostalog bila je i Bosna i Hercegovina.

O zaključcima sastanka u belgijskoj prijestolnici govorila je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije.

Što se BiH tiče, o tome smo pričali još prije tri tjedna. Moramo prije svega potaknuti političke lidere da preuzmu odgovornost, da brzo formiraju vlade koje će provesti Reformsku agendu. Ja sam jedna od onih koja je vidjela neočekivane pozitivne korake koje je BiH uspjela uvesti od 2014. pa do ove godine. To iz ovog trenutka zaista sjajno. Poslije izbora, naravno, da postoje poteškoće. BiH je dosta specifično organizirana zemlja, ali sam uvjerena da lideri u toj zemlji i narod mogu krenuti naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način, poručila je Mogerini, prenosi N1.

Kako je navela, pitanje izbora u BiH mora postati tema razgovora i to što prije.

Ja znam da je to diplomatski poduhvat. Balansiranje između potrebe za pomirenjem između jedinstvene strukture te zemlje i standarda EU. Pošto se formiraju vlade i opet se Reformska agenda vrati nam kolosjek, ja se nadam i uvjerena sam da se to može riješiti na jedan kooperativan način, poručila je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.