Tri bivše zaposlenice tuže Google zbog spolne diskriminacije

Ravnopravnost spolova uvijek je vruća tema kada su u pitanju odnosi poslodavac-posloprimac, a Google je praktički otpočetka propagirao politiku u kojoj je spol stavka o kojoj se ne vodi računa kada je u pitanju pozicija unutar kompanije. Je li to uistinu tako ili je riječ samo o deklarativnom stavu kojim Google želi dokazati i pokazati da je kompanija čiji poslovni uzusi počivaju na ispravnim temeljima, teško je procijeniti izvana, no u posljednje vrijeme konstantno se raspravlja i špekulira kako u Googleu i nije baš sve tako bajno i sjajno, kako se želi prikazati.

Svi se, uostalom, dobro sjećaju nedavnog kontroverznog manifesta koji je objavio jedan od inženjera u Googleu, a u kojem je ustvrdio kako su žene “defektne u odnosu na muškarce kada su u pitanju IT poslovi”.

Istina, autor sramotnog pamfleta dobio je otkaz, no ostao je pomalo gorak okus u ustima, jer su mnogi tvrdili kako takav stav prevladava u Googleu, pprenosi Zimo.co. Nakon posljednje objave prema kojoj su tri bivše zaposlenice Googlea podignule tužbu protiv internetskog diva sasvim će se sigurno iznova otvoriti Pandorina kutija i analizirati što se to zapravo događa u Googleu…

Dakle, tri bivše zaposlenice kompanije u svojoj tužbi tvrde kako Google prakticira politiku u kojoj su žene slabije plaćene od muškaraca za iste poslove i pozicije, uz dodatak kako se žene onemogućavaju u ravnopravnom natjecanju za bolje pozicije i koči se njihovo napredovanje u Googleu. Jedan od odvjetnika tvrdi kako ima 90 svjedoka (naravno, uglavnom žena) koje su potvrdile kako je ženska populacija u Googleu manje plaćena od muške, stoga će biti iznimno zanimljivo pratiti događanja vezana uz ovu uvijek “vruću” temu.

Iz Googlea su demantirali sve optužbe oglasivši se kratkim priopćenjem u kojem se navodi: “Pregledali smo tužbu do najsitnijih detalja i ne slažemo se s navodima, jer Google ima vrlo striktna i jasna pravila, koja vrijede jednako za sve, a naši sustavi plaća jamstvo su da svima plaćamo jednako za iste poslove, bez obzira radi li se o muškarcima ili ženama.” Jedna od žena koja tuži Google na svojem je Twitteru objavila kako je njezin cilj “natjerati sve, ne samo Google, da budu fer prema svima”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.