9 trikova kojima možete prevariti tijelo da ne žudi za slatkim

Bez obzira na to kako nam je jaka snaga volje i kako su nam čvrste odluke, iznenadna potreba za nečim slatkim ipak će se pojaviti.

Kod puno ljudi, osobito žena, žudnja za slatkom hranom zna biti tako jaka da ne mogu misliti ni na što drugo, dok ne udovolje toj potrebi.

Nutricionistica Lily Soutter na stranici lilysoutternutrition.com daje savjete koje korake treba poduzeti da bi se ova želja za slatkim obuzdala.

1. Držite se proteina
Protein je ključ za balansiranje šećera u krvi, najvažnijeg faktora za suzbijanje potrebe za slatkim. Jedite više krtog mesa, ribe, orašastih plodova i sjemenki, tofu, avokada, hladno prešanih ulja poput ulja kokosa, grahorica, jogurt, jaja.

2. Spavajte dulje
Studije su dokazale da nedostatak sna može učiniti da slijedećeg dana konzumiramo 300 do 400 kalorija više. Da bi mogli održati potrebne razine energije visokima, biramo hranu bogatu ugljikohidratima. Samo jedan dodatni sat sna svaku noć može povisiti leptin, hormon koji suzbija apetit.

3. Uživajte u životu, a ne u ugljikohidratima
Ugljikodrati i šećeri se često zovu “hranom za utjehu” jer stimuliraju otpuštanje hormona sreće, endofrina i dopamina. Ali nažalost učinak ugljikohidrata je kratak, a stimulira novu potrebu za slatkim.
Ne jedite hranu da bi poboljšali raspoloženje, za to koristite druge metode, toplu kupku, masažu, smijite se sa prijateljima, gledajte dobar film, lista je beskonačna.

4. Pomognite si žličicom cimeta, suzbija želju za slatkim
Cimet pomaže održanju ravnoteže šećera u krvi, smanuje potrebu za lučenjem inzulina nakon jela jer više inzulina izaziva glad i novu potrebu za hranom. Dodajte cimet u hranu ili pijte čaj sa cimetom.
5. Upravljajte stresom
Ako ste pod kroničnim stresom, tijelo luči dodatni kortizol koji potiče žudnju za slatkim. Obuzdajte stres meditacijom, jogom i vježbanjem.

6. Smanjite potrebu za slatkim kad ste u PMS-u
B6 vitamin umiješan je u proizvodnju neurotransmitera dobre volje, serotonina i dopamina. Tjedan dana prije menstruacije, razina B6 vitamina pada. Umjesto da posegnete za slatkim da bi poboljšali raspoloženje, pokušajte sa nadomjestcima B6 vitamina u danima koji prethode ciklusu.

7. Povećajte unos kroma
Krom je mineral kojega trebamo da bi razine šećera u krvi održali stabilnima. Dokazi sugeriraju da nadomjestci kromovog pikolinata mogu pomoći smanjenju potrebe za slatkim.

8. Zamjenite ugljikohidrate zdravim mastima
Masti suzbijaju apetit, o mastima nismo ovisni i masti balansiraju šećer krvi, a to je ključno za reduciranje želje za slatkim. Birajte zdrave masti poput orašatih plodova i sjemenki, avokada, masne ribe i hladno prešana ulja.

9. Dnevno pojedite šaku badema
Bademi su bogati proteinima i zdravim masnoćama koje daju energiju koju trebamo za uravnoteženje šećera u krvi. Ovo je točno ono što trebamo da bi preduhitrili žudnju za slatkim.

(www.telegram.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.