7 stvari koje morate znati prije izlaganja suncu

Sunčani dani su se vratili. Prije izlaganja suncu, za vas smo izdvojili par savjeta kako biste uživali na suncu te zaštitili sebe i svoju kožu.

1. Bolje spriječiti nego liječiti

Opeklinama treba nekoliko sati da se razviju, ali njihov vrhunac slijedi nakon 24 sata – dakle, kad vidite da vam je koža crvena, već je prekasno. Suprotno mišljenjima mnogih, crvenilo se neće pretvoriti u tamnu kožu, a vi se na vrijeme zaštitite!

2. Dovoljna je zaštita što se nalazite ispod suncobrana?

Ovo je istina samo ako vaši suncobrani sadrže tehnologiju zaštite od UV zraka, što rijetko koji suncobran ima. Najčešće oni ne sprječavaju UV zračenje. Osim toga, velik dio sunčevih zraka reflektira se pa pod suncobranom možete izgorjeti i više nego nego što biste inače!

3. Spriječite dehidraciju

Tijekom vrućih sunčanih dana brže se dolazi do dehidracije koja uz izlaganje suncu može biti kobna za vašu kožu. Bez unosa vode koža se brže suši, a štetnosti UV zraka budu još učinkovitije.

4. Koji SPF (Sun protection factor) koristiti?

Sun protection factor (SPF) je mjera koja označava koliko dugo možete ostati na suncu bez opasnosti od opeklina u odnosu na okolnosti bez zaštite.

Primjer: Ako ćete bez zaštite dobiti opekline u 10 minuta, SPF 30 će vam teoretski omogućiti da 300 minuta ostanete na suncu bez opeklina.

Dr. Hillary Allan, dermatologinja s Woodford Medical Estetica, kaže da ni ne pomišljate na išta manje od faktora 20: Preporučila bih SPF 30 do 50.

Ako ste pod jakim sunčevim zrakama, ne izlazite bez zaštitnog faktora 30, kaže i dr. Veronique Bataille, dermatologinja na Princess Grace Hospitalu u Londonu te dodaje: Ako koristite faktor 30, čak i ako ne nanesete kremu kako biste trebali – što većina ljudi radi – još ste uvijek prilično dobro zaštićeni dva do tri sata. Ako koristite manji faktor i ne namažete neki dio kože, ona će izgorjeti.”

5. Sunčajte se progresivno!

Veliko izlaganje suncu bez odlaska u hlad u međuvremenu je opasno po kožu te povećava šanse za rak kože,koji se liječi u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme.

Kako ne biste dolazili u tu situaciju, iskoristite iznad navedene savjete te se povremeno sklonite sa sunca te se nakon nekog vremena provedenog u hladu možete vratiti na sunce. Izbjegavati prekomjerno sunčanje, kako u prirodi tako i u solariju.

6. Kreme nisu vodootporne

Da. I zato je važno nanositi kreme više puta na dan.

Nakon kupanja, znojenja ili svaka dva sata ako se aktivno bavite sportom, kaže dr. Engelman.

Mislite na to kao na ruž koji treba obnoviti. Čak i ako ne ulazite u vodu, izlaganje suncu tjera vas na pojačano znojenje koje smanjuje učinkovitost prvoga sloja, pa je poželjno nanijeti novi sloj otprilike svaka dva do tri sata.

7. Kada je sunce najopasnije po kožu?

Maksimalno treba smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta, njihova koža je osjetljivija nego kod starijih osoba te ih treba na vrijeme zaštititi kremom i drugim sredstvima. Za zaštitu se preporuča nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala te korištenje zaštitnih krema.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.