7 savjeta kako da tulipani u vazi ostanu lijepi čak 10 dana

Nijedno cvijeće ne priziva proljeće tako kao buket divnih, svježih tulipana. Tulipani su otporne biljke i mogu izdržati u vazi i do 10 dana ako se pravilno njeguju. Mnogo svježe vode i mjesto daleko od sunca samo su neki savjeti kako da traju duže.

1. Birajte zatvorene cvjetove

Kad kupujete tulipane, izaberite one čiji cvjetovi nisu već otvoreni. Poželjno je da su čvrsto zatvoreni, nije loše čak ni ako još nisu skroz obojeni već zelenkasti.

Otvorit će se za nekoliko dana, a u vazi će biti predivni jako dugo. Odabrete li već rascvjetale tulipane “wow efekt” će potrajati tek dan ili dva.

2. Ni nakratko bez vode

Bilo bi dobro da im stabljike omotate papirnatim ručnikom natopljenim hladnom vodom čim ih kupite, ma kako kratak bio put do kuće. Čim su bez vode tulipanu počnu ubrzano venuti.

3. Uklonite lišće

Prije stavljanja u vazu, ukoso odrežite po pola centimetra svake stabljike, to će pomoći tulipanima da brže piju vodu. Također uklonite i lišće koje raste na kraju peteljke. Lišće uronjeno u vodu počinje truliti što može uzrokovati da preranu “smrt” tulipana.

4. Izaberite pravu vazu

Vaza mora biti visoka barem pola visine tulipana, ali još je bolje da je i viša te drži cvjetove uspravnima. Ako je preniska, tulipani će se objesiti preko ruba. Nekima se ovaj efekt sviđa, ali tulipani će tako prije uvenuti.

5. Dodajte malo “hrane”

Tekuću prihranu za cvijeće možete kupiti kao gotov proizvod, ali možete posegnuti i za kućnim pripravcima. Na primjer, u vazu staviti mrvicu soli, malo limunovog soka ili kovanicu – neki kažu da to djeluje mada ne možete očekivati da djeluje tako dobro kao prava tekućina za prihranu, piše miss7.

6. Voda, voda i još vode

Tulipani piju puno vode. Pripazite da nikad ne ostanu na suhom. Mijenja im vodu svaki dan.

7. Pravo mjesto za vazu

Držite tulipane daleko od sunca. Mjesto gdje je vaza ne smije biti ni izravno izloženo suncu ni previše toplo inače će tulipani uvenuti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.