7 istina koje prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju u budućnosti – Jabuka.tv

7 istina koje prva menstruacija otkriva o vašem zdravlju u budućnosti

Znate li zašto ginekolog mora znati kada ste dobili prvu menstruaciju? Između ostalog i zato jer iz tog podatka može iščitati dosta toga o zdravlju ženu, odnosno o potencijalnim zdravstvenim problemima koji ženu mogu pogoditi, poput rizika od dijabetesa i problema sa štitnjačom.

Ovisno o tome kada je dobila prvu menstruaciju, žena može biti pod većim rizikom obolijevanja od nekih bolesti. No to nikako ne znači da je njeno zdravlje zbog toga već predodređeno. Zdrav način života (tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i zdrava prehrana) mogu uvelike smanjiti rizik od obolijevanja.

Ipak, dobro je znati što prva menstruacija govori o vašem zdravlju i na što trebate pripaziti.

1. Zdravlje srca
Prema rezultatima studije u kojoj je sudjelovalo preko milijun ispitanica, žene koje su prvu menstruaciju dobile s 13 godina imaju najmanji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Žene koje su prvu menstruaciju dobile vrlo rano, s 10 godina ili vrlo kasno, sa 17 godina, pod najvećim su rizikom od navedenih zdravstvenih problema.
Hormoni djeluju protektivno na zdravlje srca, ali rana menopauza koja može doći zbog ranijeg početka menstruacije može se povezati s tim zdravstvenim problemima.

2. Dijabetes
Žene koje su prvu mjesečnicu dobile prije 12. godine pod većim su rizikom da obole od dijabetesa nego žene koje su je dobile kasnije, rezultati su ankete provedene na 4600 žena u srednjim godinama. Rana mjesečnica povećava rizik od dijabetesa zato jer se povećava otpornost na inzulin.

3. Preeklampsija

Ovaj poremećaj u trudnoći karakterizira visoki krvni tlak i pojava proteina u mokraći tijekom trudnoće. Kasnije može predstavljati faktor rizika od moždanog udara. Kod žena koje su menstruaciju dobile prije 12. godine mogućnost za razvoj ovog stanja potencijalno opasnog za zdravlje tijekom trudnoće je 28 posto veća nego kod žena koje su menstruaciju dobile kasnije.

4. Rizik od karcinoma
‘Rano javljanje prve menstruacije povisuje rizik od kasnijeg obolijevanja od karcinoma dojke i maternice jer je žena dulje vrijeme izložena utjecaju estrogena u odnosu na žene koje su kasnije dobile menstruaciju’, ističe dr. Višnja Latin.

5. Štitnjača
U jednoj francuskoj studiji uspoređivali su se podaci dobiveni od 600 žena kojima je rak štitnjače dijagnosticiran prije 35. godine s podacima 600 zdravih žena. Ustanovljeno je da kod žena koje su prvu mjesečnicu dobile rano postoji veći rizik od oblijevanja od raka štitnjače.

6. Gustoća kostiju
Kod žena koje menstruaciju dobiju vrlo kasno postoji veći rizik od manje gustoće kostiju što znači i veću mogućnost razvoj osteoporoze i lomova kostiju.

7. Ginekološko zdravlje

Rana i kasna pojava prve menstruacije obično je povezana s poremećajima menstruacijskog ciklusa u daljnjem životu žene, a to uzrokuje druge ginekološke probleme, najčešće one vezane za začeće i trudnoću te ranu menopauzu.

(www.zadovoljna.hr)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.