7 filmskih klasika koje bi barem jednom trebali pogledati za Uskrs

Isusova patnja i uskrsnuće bili su inspiracija brojnim redateljima i producentima.

Neke od filmova s tom tematikom gledat ćemo i tijekom ovih uskrsnih blagdana, a u nastavku vam donosimo sedam najboljih:

1. Ben Hur

Epska priča o životu židovskog princa Jude Ben-Hura osvojila je čak 11 Oscara i smatra se jednim od najuspješnijih filmova. Ben-Hur uspješan je i bogat trgovac koji živi u Jeruzalemu, no dolazak rimske vojske najava je velikih promjena.

Među njima je i vojni zapovjednik Messala. Isprva se pozdravljaju kao stari prijatelji, ali kada za vrijeme parade koju je organizirao guverner se odlomi crijep i skoro usmrti guvernera, Messala, iako siguran u Judinu nevinost, osuđuje ga na progonstvo, a bijesni Ben-Hur se zaklinje na osvetu.

2. Pasija

Film govori o posljednjih 12 sati Isusova života, koji je Mel Gibson pripremao gotovo 12 godina vođen unutarnjim preispitivanjem i vlastitom vjerom.

Pasija je prikaz najdramatičnijih trenutaka Isusovih ovozemaljskog života od uhićenja u Getsemanskom vrtu do uskrsnuća nakon razapinjanja na Golgoti.

3. Kralj kraljeva

Ovaj film jedan je od najzanimljivijih prikaza života Isusa Krista, od njegova rođenja do uskrsnuća.

U naslovnoj je ulozi Jeffrey Hunter, jednu od najimpresivnijih uloga ostvario je Robert Ryan kao Ivan Krstitelj, a posebn “ton” filmu daje glas naratora – Orsona Wellesa.

4. Uskrsnuće

Rimski tribun Klaudije i njegov pomoćnik Lucije imaju zadatak riješiti što se dogodilo s Isusom u tjednima nakon raspeća kako bi razbili glasine o uskrslom Mesiji i spriječili ustanak u Jeruzalemu.

5.  Deset zapovijedi

Najspektakularniji film velikog Cecila B. DeMillea – kolosalni ep rađen prema starozavjetnoj knjizi o Mojsiju. Charles Heston, ikona biblijskih filmskih uprizorenja, nepokolebljiv je, a ističu se i kariznatični Yul Brynner, kao i izvrsna Anne Baxter.

Film opisuje život starozavjetnog proroka Mojsija, od skromnog obiteljskog pastira do čovjeka kojem se ukazao Bog i koji postaje osloboditelj potlačenog izraelskog naroda.

6. Božji sin

Priča o životnom putu Isusa Krista od njegovog skromnog rođenja do konačnog uskrsnuća. Iako ga je prigrlilo tisuće sljedbenika, suočava se s onima koji ga kritiziraju. Jedan od njegovih učenika, Juda, izdaje ga, a na pitanje je li Božji sin, Isus to priznaje i biva osuđen.

7. Najveća priča ikad ispričana svih vremena

Za tadašnje prilike nevjerojatnih 20 milijuna dolara skup film biblijski spektakl, djelo je holivudskog majstora Georgea Stevensa. Riječ je o jednoj od filmski najefektnijih ekranizacija Evanđelja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.