“66”: Franjevačka galerija oživjela tragično stradanje hercegovačkih franjevaca

U Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg u četvrtak u 18 sati svečano je otvorena izložba pod nazivom ‘’66”.

Ovom izložbom obilježen je Međunarodni dan muzeja u organizaciji ICOM-a,  koji ove godine obrađuje temu “Muzeji i sporne povijesti: Govoriti o neizrecivom u muzejima”. Franjevačka galerija odlučila se događaju priključiti temom koja oživljuje tragične događaje iz Drugoga svjetskoga rata, a u kojima je ubijeno 66 hercegovačkih franjevaca.

“Danas hercegovački franjevci svoju pobijenu braću nastoje uzdići na čast oltara jer drže da su ubijeni nevini, kao pravi mučenici, rukom jednoga od suvremenih totalitarizama, onoga komunističkoga, kojega je takvim u više navrata proglasilo Europsko vijeće”, napisao je  fra Miljenko Mića Stojić u predgovoru naslovljenom “Kroz zdravu prošlost prema zdravoj sadašnjosti i budućnosti”.

Pri otvorenju izložbe nazočnima se obratio Josip Mijić, djelatnik Franjevačke galerije, koji je istaknuo da “jedino suočavanjem s prošlošću možemo prošlost prihvatiti onakvom kakva je, koliko god ona bolna i nepravedna bila, i uz Božju pomoć smoći snage da neopterećeno, kršćanski snažno i ispravno, živimo u sadašnjosti i gradimo bolju budućnost za sve nas. Ova izložba je jasna poruka svima da se zlo ne isplati i da se na zlo ne smije odgovarati novim zlom.”

Izložba objedinjuje artefakte prošlosti, dokumente i krhotine vezane za stradanje franjevaca, a izloženi su i radovi 17 umjetnika koji su umjetničkim radovima odgovorili na ovu temu: Odej Atić, Josip Mijić, Snižana Romanović, Ivona Skočilić, Tomislav Zovko, Matea Martinović, Fra Vinko Mikulić Bajević, Vilim Parić, Fra Bože Radoš, Željko Koren, Antun Boris Švaljek, Branimir Bartulović, Kristina Ćavar, Igor Dragičević, Ilija Kegelj, Jasmina Runje i fra Tihomir Bazina.

Ovom izložbom u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg ujedno je i prvi put organizirana svojevrsna “Noć muzeja” jer će ova izložba biti otvorena samo šest sati, odnosno do ponoći.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.