Kako i koliko često zalijevati masline?

U našim uvjetima maslinu treba natapati obilno, a rjeđe. Učestaliji, a skromniji obroci vode, orijentiraju razvoj korijena u površinske slojeve zemlje kada maslina postaje ranjivija na udare vjetra i manje otporna na sušu.

Maslina je voćna vrsta koja se zadnjih desetak godina intenzivno širi na području Hercegovine. Veliki broj manjih nasada ili nekoliko stabala uz okućnice, tipična je slika Hercegovine kada je maslina u pitanju. Istina, ima i nekoliko većih, komercijalnih nasada koji su poznati i izvan granica Hercegovine.

Maslina je relativno nova voćna vrsta u ovim krajevima i ovdašnji maslinari nemaju dovoljno iskustva sa pojedinim agrotehničkim mjerama, a posebno kada je navodnjavanje u pitanju. Vrlo često, potaknuti pričama „samozvanih stručnjaka“, izbjegavaju navodnjavati masline pod izlikom da ih ne žele navikavati te da se same prilagode trenutnim uvjetima.

U uvjetima izrazito visokih ljetnih temperatura i dužih sušnih razdoblja, kakvi vladaju zadnjih nekoliko godina na području Hercegovine, masline kao i druge biljne vrste je potrebno navodnjavati.

Premda je maslina prilično izdržljiva, pa i u nepovoljnim pedološkim i klimatskim uvjetima može preživjeti i dati kakav-takav urod, optimalne količine vode ipak povoljno utječu na mnoge fiziološke procese u biljci. Oni rezultiraju boljim vegetativnim porastom, kvalitetnijom cvatnjom i zametanjem plodova, kvalitetnijom diferencijacijom pupova za sljedeću vegetaciju, smanjivanjem alternativne rodnosti te povećanom količinom i kvalitetom plodova i ulja po jedinici površine.

Sustav kap po kap – najčešći naćin zalijevanja maslina

Kako navodnjavati masline?

Kvaliteta i način navodnjavanja smatra se jednim od osnovnih alata u uspješnoj proizvodnji maslina, posebno u klimatskim uvjetima sa malom količinom padalina u ljetnim mjesecima. Pored perioda i obroka navodnjavanja od velike je važnosti odabrati i pravi sustav navodnjavanja koji će najbolje odgovarati edafskim i klimatskim uvjetima te biti isplativ i funkcionalan.

Mlade masline, u malim obiteljskim nasadima se najčešće navodnjavaju zalijevanjem u vaze koje se prave oko stabla, dok je u starijim maslenicima uglavnom instaliran sustav kap na kap ili mikrorasprskivači.

Navodnjavanje posebno pomaže kod sorti maslina sa alternativnom rodnošću kao što je Oblica, a upravo je Oblica dosta zastupljenija u Hercegovini, jer kod takvih sorti pomaže razvoju novih izbojaka i pojačanom rastu krošnje, ali i formiranju većeg broja rodnih pupova za sljedeću sezonu. Jednako tako, navodnjavanje pomaže da stablo «iznese» rod u potpunosti bez većeg smanjenja rodnog potencijala i iscrpljivanja.

Maslina ima plitak i vrlo razgranat korijenov sustav, a budući da je veliki potrošač hranjiva, vrlo je bitno osigurati dovoljnu količinu hranjivih tvari u dostupnoj zoni u čitavom periodu vegetacije. Stoga uz navodnjavanje dobro je obaviti i fertirigaciju te obavezno dodati neki od pripravaka (primjerice Sinergon plus ili Sinergon 3000) koji će smanjiti stres kojeg biljka doživljava zbog visokih ljetnih temperatura i suše.

Preporučuje se izbjegavati navodnjavanje s ciljem „punjenja ploda“ tj. navodnjavanje u kasnim fazama rasta ploda i zriobi jer se tako smanjuje sadržaj polifenola i drugih aromatičnih tvari. Tako se dobiva slabo i blago ulje s manje aroma.

Puno više informacija o navodnjavanju maslina, rokovima i količini vode doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700.