5G tehnologija donosi brojne prednosti za okoliš

5G tehnologija predstavlja jednu od ključnih poluga za smanjenje globalne potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova, zaključak je Green 5G white papera kojeg su predstavili Huawei i Analysys Masona, globalna savjetodavna i istraživačka organizacija specijalizirana za telekomunikacije, medije i digitalne usluge.

U dokumentu su predstavljena očekivanja implementacije nove tehnologije te znanstvena procjena njenog utjecaja na okoliš, s obzirom da će utjecaj 5G-a biti puno istaknutiji u odnosu na prethodne generacije mobilnih mreža, i to ne samo u ICT industriji već i u čitavom nizu drugih industrija.

Huawei procjenjuje da će do 2025. godine biti postavljeno 6,5 milijuna 5G baznih stanica, a širom svijeta bit će 2,8 milijardi 5G korisnika.

Razlog velikih očekivanja od 5G-a je potencijal mreža nove generacija u implementaciji i ubrzanju razvoja naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije i clouda. Implementacija tih tehnologija u kombinaciji s mogućnostima 5G-a otvara vrata razvoju sasvim novog ekosustava rješenja koje mogu najrazličitije sustave činiti dodatno energetski efikasnijim.

Do 2025. godine predviđa se da će 85 posto poslovnih aplikacija biti u cloudu, 86 posto globalnih tvrtki će usvojiti neke od tehnologija umjetne inteligencije, a stopa iskorištenosti podataka naglo će skočiti na 80 posto. Iako to pretpostavlja značajno više korištenje digitalnih resursa, nove tehnologije mogu smanjiti ukupnu potrošnju energije.

Što se tiče energetske efikasnosti same 5G tehnologije, ona je u velikoj prednosti u odnosu na prethodne generacije mobilne mreže.

5G tehnologija sa sobom donosi poboljšano upravljanje opremom u odnosu na 4G mobilne mreže, točnije, nova rješenja za lokacije na kojima će bazne stanice biti postavljene, tekuće hlađenje stanica kako bi se smanjila potreba za klimatizacijom te fleksibilno korištenje resursa. Sve to rezultira povećanjem energetske učinkovitosti 5G tehnologije, računajući po osnovnoj podatkovnoj jedinici, do 50 puta veća nego kod 4G tehnologije.

Najizazovniji element mobilnih mreža u pogledu potrošnje energije su bazne stanice koje trenutno čine oko 57 posto ukupne potrošnje energije čitave mobilne mreže.

Tradicionalne (4G i starije) mobilne mreže troše samo oko 15 do 20 posto ukupne potrošnje energije na stvarni prijenos podataka, ostatak se troši zbog gubitka topline u pojačivačima snage, opremi koja neprestano radi iako ne prenosi podatke, rashladnih sustava i baterijskih jedinica, piše ictbusiness.info.

5G tu donosi značajne uštede, a najdalje u optimizaciji energije je otišao Huawei čija tehnologija smanjuje potrošnju energije u baznoj stanici do 40 posto, i to zahvaljujući isključivanju stanice u razdoblju u kojem ne prima nikakve signale. Na taj se način potrošnja energije svodi samo na aktivno prenošenje i obradu podataka, dok u ostalom razdoblju nema potrošnje energije.

Huawei prestigao Samsung i postao najveći svjetski prodavač pametnih telefona

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Pojedi e države ne daju da ae priključi iz mnogo razloga a nama i ovo prodajte jer je novac potreban a zdravlje kako bude.

 • Bice przenja sto od 5g mreze sto od 5g mobitela sto od novog sunca…. a i onako smo sprzeni po zivcima od svega i svacega.. Dobro doslu u novo pakleno doba ?!?!..sve dok se napobunimo ovako ce nas dokrajciti sto im i jest plan… Picke samo cutimo i trpimo ovaj rezim.. mi smo gnjide a ne ljudi…birno je hoce li kafici i svadbe raditi…od drveta kafane, kladionice, svadbe nevidimo sumu 5g mreze ekonomsko- financijski slom na jesen.. mnogih porodica pa i drzava… Ovako nam i treba kad cutimo….

 • Ma da, ljudi imaju GPS u džepu, po 3-4 profila na društvenim mrežama u koje su upisali sve moguće podatke o sebi, dali otisak prsta i sliku lica za dokumente, prijavljuju se na lokaciji čim odu malo dalje od kuće, šalju svakakve osobne stvari putem poruka itd. Piju i puše svaki dan, bacaju litre i litre kemije u svoju njivu, ali internet ce nas zatrovati.
  Čestitam teoretičarima zavjera na novoj razini gluposti.

  P. S.
  Iste zavjere su bile za struju, radio, TV, 3G i 4G. Danas svi koristitite sve od toga. I ovo ćete jednog dana ako Bog da, da i mi pratimo razvoj tehnologije.

 • Kad pomislis da netko ne moze biti gluplji nego sto jest, iako je jaka konkurencija, ercegovci ispuzaju ispod kamena i pocnu pricati teorije zavjera o 5g mrezi… Podsjecaju me na nase starije koji su struju proglasili djavlom kad je postala standard. Kako ce svitlit sinko kad ne gori nista!

 • Idioti i kreteni podložni virtualnoj tehnologiji koja vam neče donijeti ničeg dobog.Kad biste išta znali o o ovoj 5 G mreži ko što ne znate, hvatali biste se za glavu poradi svoje djece i njihove budućnosti ali ne znate pa će se nažalost opet ponoviti biblijska opomena;oci jedoše kiselo grožđe a sinovima zubi trnu.

 • Ne mogu baš reći kako ništa ne znam. Srednja škola i učenje fizike, onda 5 godina fakulteta i rad s mrežama, računalima i tehnologijima čije ime pola ovih “stručnjaka” ne zna ni napisati. Tako da znam nešto i o ovome. Sve dok mi netko ne preda dokaz da 5G pravi štetu, te vaše teorije i dalje ostaju samo TEORIJE.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.