Švicarac na biciklu starom tri desetljeća obilazi BiH

Umjesto na nekoj ekskluzivnoj destinaciji, Švicarac Benno Schneuwly (58) iz okoline Berna odlučio je svoj godišnji odmor da provede putujući biciklom kroz BiH.

Naime, Schneuwly je prije dvia tjedna avionom stigao u Dubrovnik, a zatim je započeo svoju avanturu vozeći bicikl, kojim je preko Mostara, Sarajeva i Visokog stigao danas u Doboj.

Sada putujem natrag u Švicarsku, preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije. Obišao sam piramide u Visokom, zainteresirala me Piramida sunca, o tome sam čitao u Švicarskoj, novine su pisale o tome, ali sam daleko više informacija o tome dobio iz alternativnih, nego iz mainstreim medija. Prvi put sam na Balkanu, sasvim slučajno sam odabrao ovu rutu za putovanje, do Mostara sam možda planirao vožnju, a kasnije ne, priča Švicarac, koji je inače po struci bravar.

Bicikl kojim putuje našom zemljom star je tri desetljeća, kupljen je, kaže, samo za ovakva putovanja, a njime je, ističe, putovao i do Francuske, Danske, Nizozemske, Austrije, kao i kroz Švicarsku.

Vožnju biciklom zavolio sam u djetinjstvu, volim slobodu, na biciklu se osjećam slobodno, ne volim pritisak, ne treba mi mnogo novca za putovanje, imam svoj šator, iskren je biciklista.

U jednom lokalnom kafiću neobičnog putnika na dvotočkašu spazio je Vanja Vanovac, ravnatelj Turističke organizacije Doboj.

Sa svom tom opremom, znao sam da nije iz Doboja. Prišao sam mu, vidio sam da govori strani jezik, počeli smo pričati na engleskom, da se upoznajemo. Pitao sam ga je li obišao grad, rekao je da nije, zajedno smo prošli kroz jedan dio grada. Rekao je da će tu ostati na spavanju. Obišli smo neizostavni dio grada, tvrđavu Gradinu, pokazao sam mu naše vjerske objekte, ‘ćiru’ koji se nalazi u centru grada, objasnio sam mu zašto taj ‘ćiro’ stoji tu, ispričao je Vanovac.

Prošlu noć Schneuwly je u Doboju proveo na otvorenom, odnosno prespavao je u parku.

Ljudi su prijatni, generalno, mislim da su takvi u BiH. Vanja je također prijatan momak. Gostoljubivi su ljudi, koliko sam primijetio, kaže Švicarac.

Na svom putovanju kroz BiH uživao je u prirodnim ljepotama, ali zbog svog načina prehrane nije mogao osjetiti čari domaće gastronomske ponude.

Jedem vegetarijansku hranu, ali toga nema puno u BiH, jer ovdje prevladava meso, ali ipak sam našao (u Doboju) u restoranu salatu, jedem i usput, jedem dosta voća, jabuke, šljive. Kroz ovu vrstu prehrane imam više snage za vožnju bicikla nego da jedem meso, poručio je Schneuwly, pišu Nezavisne novine.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.