50 udruga i klubova koji su dobili najviše novca iz federalnog proračuna, Velež i Zrinjski u Top 10

Pedeset udruga i fondacija koji djeluju na području Federacije BiH iz Proračuna FBiH su u prošloj godini dobili 24 milijuna KM pokazuje istraživanje portala Akta.ba.

Novac su dobila sportske, humanitarne i druge udruge i klubovi.

Najviše je dobila Udruga Vaša prava BiH iz Sarajeva i to 1.824.383 KM. Ukupan prihod financija ovog Udruge u prošloj godini iznosio je 1.857.233 KM. Dakle, većina prihoda je došla iz Proračuna FBiH.

Inače, Udruga Vaša prava BiH sa sjedištem u Sarajevu je vodeća nevladina i neprofitna organizacija koja pruža pomoć korisnicima na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine u svim pitanjima građanskog prava i ljudskih sloboda.

Zatim slijedi HO Merhamet MDD Sarajevo koji je dobio 1.806.517 KM te FK Velež Mostar koji je dobio 1.430.121 KM.

Zanimljivo je i da je novac ponovo dobila strana organizacija Turkiye Radyo Televizyon Kurumu Republika TurskaPredstavništvo u BiH u iznosu od 579.356 KM. Ove godine su dobili više u odnosu na prošlu godinu za 50.350 KM kada su dobili 529.006 KM.

Kao i prethodne dvije godine novac je dobila i Bosanskohercegovačka željeznička javna korporacija Sarajevo FK Sarajevo, a ovaj put su dobili novac i FK Sloboda te FK Željezničar. Također novac iz proračuna je otišao i za UG Obala Art Centar Sarajevo, a dobili su 586. 340 KM, prenosi Akta.ba.

Tablica: Akta.ba

Od Udruga i klubova s područja Hercegovine, osim FK Veleža, u ovim podacima naveden je i HŠK Zrinjski koji je na sedmom mjestu, njima je iz federalnog proračuna uplaćeno 825.554 KM. Potom Savez poljoprivrednih udruga Konjic – 431.706 KM, Caritas Biskupija Mostar Duvno i Trebinje Mrkan Humanitarna organizacija Mostar – 343.103 KM. Nogometnom klubu Široki Brijeg pripalo je prema ovim podacima 290.000 KM i on je na 29. mjestu ove liste.

Tablica: Akta.ba

Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar pripalo je 288.664 KM, a Crvenom križu Grada Mostara 286.612 KM.

NK GOŠK Gabela je dobio 260.000 KM, a HERAG sa sjedištem u Posušju 248.750 KM. Centru za zaštitu životinja Mostar pripalo je 203.385. KM, a HNK Čapljina 199.475 KM.

Inače UG Obala Art Centar Sarajevo organizato SFF-a je iz proračuna FBiH dobila i 180.000 KM po Javnom pozivu za odabir programa i projekata koji će se sufinancirati iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine u 2021. godini – Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

  • Pa mi smo bolji od boga čuj velež skoro 2 miliona a zrinja 850 tisuća, i mi se nisimo s njima, pa da su nami te pare mi bi sigurno prvaci bili

  • To je Čović i njegovi mostarski ministri , Gabela kao Široki ili Čapljina koliko je dobio klub navijača ultras mostar ,mislim skoro ko NK Široki ,a Škripari 0000 km cirkus ,mijenjati ministre šta rade političari izŽZH ,dozvoljavate Čoviću da radi što hoće i da terorizira Široki Brijeg zadnjih 6-7 godina sramite se

  • Ako je ovo istina onda ste oboji jadni mislim na velež i zrinjski, s ovim novcima vi se morate prošetat ligom a ne mjerit se s širokim kojem idu mrvice ko gošku i čapljini

  • Tko to trosi novce nas koji placamo PDV,zasto ne ide u profitabilne svojstva .Merhsmet skoro 2 milijuna,osnuj besplatno jelo bice gostiju za blagovanje,Pisete na f za sto maraka nemozes naci radnika, a u methametu jedu.klibovi financiranje od ulaznica,igra za publiku a ne zabava. Izgradnja vodovoda ,pojeftinite struju putevi . Stop razbacikucama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.