5 pravila uz koje više nećete imati žute zube

Pravila higijene usne šupljine nalažu pranje zubiju nakon svakog obroka, no zbog njena konzumiranja u prilikama i situacijama kada to nije moguće, događa se da četkicu za zube primimo samo nakon buđenja i prije spavanja. No, određene prehrambene navike mogu pomoći da zube održite zdravima i bijelima.

1. Pijte čaj
Crni i zeleni čaj sadrže polifenele, antioksidante čija je vrijednost i u tome što ublažavaju taloženje plaka (žutih naslaga) na zubima i tako smanjuju mogućnost nastanka karijesa.
Ove će vrste čajeva takođe ublažiti zadah jer sprečavaju razvoj bakterija koje ga uzrokuju.

2. Izbjegavajte ugljene hidrate u međuobrocima
Vrečica čipsa može štetiti zubima jednakom mjerom kao i kriška kolača. Svi ugljeni hidrati se razbijaju u jednostavne šećere koji se pak pretvaraju u bakterije zaslužne za nastajanje karijesa.

Budući da se transformiraju u ljepljivu masu, uvlače se između zubiju uzrokujući tako nastanak zubnih bolesti. Ugljene hidrate jedite isključivo u vrijeme obroka, odnosno s većom količinom hrane,kada se proizvodi više sline zadužene za ‘pranje’ usne šupljine.

3. Pijte na slamku
Većina sokova i energetskih pića (čak i onih dijetalnih i bez šećera) sadrži citrusnu i fosfornu kiselinu koje uništavaju zubnu caklinu. Ukoliko pijete slamkom napitak ćete unijeti u stražnji dio grla, zbog čega će biti u minimalnom doticaju sa zubima.

4. Povećajte unos vitamina C
Vitamin C jedan je od ‘najsvestranijih’ vitamina koji između ostalog održava zdravlje zubnog mesa. Oni koji dnevno unose manje od 65 miligrama vitamina C (jedna pomorandža primjerice sadrži 80 mg vitamina C) skloniji su bolesti zubnog mesa od onih koji redovno konzumiraju namirnice koje u sadrži ovaj nezamijenjivi vitamin.

5. Unosite barem 800 miligrama kalcija dnevno
Čak 99 posto unesenog kalcija u tijelo otpada na zubi i kosti. Oni koji konzumiraju manje od 800 miligrama kalcija dnevno pod većim su rizikom od bolesti zubnog tkiva. Kalcij pomaže zubnu kost održati čvrstom, a upravo ona drži zube na mjestu. Preporučena količina kalcija za žene je 1,000 miligrama za žene mlađe od 50 godina i 1,200 miligrama za one starije od te starosne granice. (Zadovoljna.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.