5 pravila kako djecu naučiti jesti zdravu hranu

Djeca bi trebala jesti pet obroka dnevno u koje su uključene dvije porcije voća i tri porcije povrća.

Pet obroka je zlatno pravilo pravilne prehrane za sve, ali kod djece u fazi rasta i psiho-fizičkog razvoja kvalitetna hrana doista je ključna. Donosimo pet ideja kako ih naučiti i potaknuti da se hrane zdravo, piše Tportal.hr.

1. Nemojte ih tjerati da jedu zdravo

Budete li ih tjerali da jedu hranu koju ne vole, uzvratit će vam pobunom, zamjeranjem i frustracijama.

Za početak zamijenite proizvode koje inače konzumiraju zdravijom verzijom primjerice sokove prepune šećera bio sokovima koji su doista proizvedeni od voća, bijeli šećer javorovim sirupom, a pahuljice pune šećera kukuruznim pahuljicama ili pak onima od pira.

Vi ste ti koji odlučuju koje namirnice se kupuju, stoga birajte mudro. Na taj način, što god da odaberu iz frižidera bit će dobar odabir.

2. Potaknite ih da zavole povrće

Hrani koju vaši školarci već vole dodajte zdravu namirnicu. Npr. u voćni smoothie ubacite špinat, a u krumpir-pire brokulu. Dopustite im da vam pomognu pri odabiru namirnica u dućanu, kao i u kuhanju ili aranžiranju tanjura.

Djeca školske dobi vole učiti I eksperimentirati s kuhanjem i to je odličan trenutak kada ih se može educirati o kvalitetnoj prehrani.

3. Učite ih o posljedicama loše prehrane

S edukacijom treba krenuti od najranije dobi.

Napomenite djeci da ih trbuh vjerojatno boli od previše torte koju su pojeli na prijateljevom rođendanu, a da će im mlijeko ojačati kosti, borovnice nahraniti mozak.

Treba ih naučiti da je kombinacija fizičke aktivnosti i kvalitetne prehranenužna za pravilan rast i razvoj.

4. Umak uvijek pomaže

Ako imate dijete koje doista ne voli povrće pokušajte okus povrća doraditi umacima od rajčice, jogurta, humusa ili dressingom za salatu koji bi mu se mogli svidjeti.

5. Budite im primjer

 

Ako ste stalno na dijeti ili se hranite neuravnoteženo, dijete će misliti da je to normalno. Budite iskreni prema sebi i tome kakvu poruku šaljete svom djetetu.

Vjerujte svom tijelu kada vam govori da je gladno ili sito, a sve dok jedete uravnoteženo, uz dobar subotnji film slobodno se možete opustiti uz kokice ili sladoled.

Vaše će dijete učiti i steći ispravan stav o hrani na vašem primjeru.

 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: