5 namirnica koje se nikada ne kvare

Svaki kuhinjski ormarić u svom kutku skriva namirnicu za koju nismo dugo koristili pa nismo sigurni bismo li je bacili ili iskoristili. Donosimo vam 5 namirnica s čijih kutija i poklopaca možete skinuti prašinu i upotrijebiti ih za spravljanje ukusnih obroka kad god poželite. 

Med
Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali se zbog svog antibiotskog djelovanja ne može se pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizira, teglu stavite u toplu (ne u kipuću) vodu i miješajte dok se ne vrati u prvobitno stanje.

Šećer
Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. U čemu je tajna? Šećer je ‘neprijateljsko’ okruženje za bakterije u kojemu ne mogu živjeti niti se razmnožavati. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi.

Ekstrakt vanilije
Zbog alkohola kojeg sadrži, ekstrakt vanilije nema rok trajanja već s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja okus postati sve slabiji.

Sol
Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili čuvajte ga na suhom, tamnom mjestu na kojemu će sačuvati svoju strukturu.

Riža
Rok trajanja ima samo smeđa riža koja je masnija zbog čega se može pokvariti. No, njezin rok trajanja možete produžiti čuvate li je u hermetički zatvorenim posudama te u hladnjaku. (Zadovoljna.hr) 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.