5 načina kako spriječiti nedostatak vitamina u vašem tijelu

Hrana je najbolji izvor svih hranjivih tvari. Da li način na koji se hranite ispunjava sve vaše potrebe za vitaminima i mineralima? Čak i onima koji jedu najzdravije može se dogoditi nedostatak određenih ključnih minerala i vitamina zbog posve iznenađujućih razloga.

Tako su najnovija istraživanja pokazala da osobe koje ne konzumiraju meso možda ne dobijaju dovoljno vitamina B12, također osobe koje redovito daju krv imaju manjak željeza.

Problemi sa želučanim refluksom odnosno lijekovi koji osobe uzimaju za smanjenje pečenja u želucu, prsima i grlu rezultira nedostatkom B12 vitamina i magnezija u organizmu.

1. Ne jedete meso
Cijeli je niz razloga zašto netko ne jede meso ali puno ljubitelja povrća zaboravlja na vitamin B12. U biljnoj hrani ovog vitamina nema ako nije njime specijalno obogaćena. Inače su glavni izvori tog vitamina meso i perad.

Čak i poluvegetarijanci i vegetatijanci koji jedu jaja i mliječne proizvode, možda ne dobijaju dovoljno vitamina B12, prema studiji objavljenoj u Nutrition Reviews. Ako ste vegan ili vegetarijanac ili jedete meso samo sporadično, a osjećate se umorno i zaboravljate stvari, razmislite i pitajte liječnika o uzimanju nadomjestka vitamina B12.

2. Borite se sa želučanim refluksom
Lijekovi koji smanuju pečenje u želucu, prsima i grlu, imaju svoju cijenu. Znanstvenici povezuju ove lijekove sa cijelim nizom problema, uključujući povećani rizik bubrežnih bolesti i srčane napade.

Ljudima koji te lijekove, takozvane inhibitore protonske pumpe, uzimaju redovito, vjerojatno nedostaje B12 vitamina i magnezija.

Razine se vraćaju na normalu u roku od 4 dana kako ih prestanete uzimati. Znakove nedostatka magnezija je koji puta teško otkriti jer simptomi variraju. Preporuča se 310 do 320 mg magnezija dnevno, ali upitajte svog liječnika ako sumnjate da su vaše vrijednosti niže.

3. Prvi ste u gimnastičkoj dvorani
Vježbanje je definitivno dobro za svakoga ali pretjerano vježbanje može dovesti do nedostatka tiamina, riboflavina i B6 vitamina. Vježbanje povisuje potrebu za ovim vitaminima i fanatici fitnesa možda pokazuju znakove nedostatka tih vitamina iako po propisanim standardima imaju dovoljno. Ako ste u isto vrijeme na dijeti, pazite jer to dodatno smanjuje njihove vrijednosti. Uzimanje kompleksa B vitamina pomaže.

teretana, vjezbanje
4. Morate izgubiti više od ponekog kilograma
Svejedno dobijate li dovoljno D vitamina od sunca ili tablete, može se dogoditi da tijelo ima problema kako ga iskoristiti, kaže najnovija studija objavljena u International Journal of Obesity.

Znanstvenici kažu da ljudi koji imaju previše kilograma nemaju dovoljno dva enzima koji su potrebni za procesuiranje D vitamina pa se tako javlja manjak. Pretile odrasle osobe možda trebaju i tri puta veću količinu da bi održavali potrebne razine. Jednostavnim testom krvi ovo se može ustanoviti.

5. Darujete krv
Ako često dajete krv, provjerite da li vam nedostaje željeza. Istraživanje sa Columbije pokazalo je da 66 posto žena i 49 posto muškaraca koji redovito daju krv, imaju manjak željeza. Osobito davateljicama krvi koje nisu u menopauzi zna nedostajati željeza što može izazvati umor, smanjenje pozornosti i nemogućnost koncentracije, može dovesti i do gubitka kose.

Žene od 18 do 50 morale bi uzimati 18 mg željeza dnevno, a broj se smanuje na 8 mg za žene iznad pedesete. Željeza ima u krtom mesu, ribi, piletini, orašastim plodovima, mahunarkama i lisnatom povrću ali pokažu li testovi krvi da ste anemični, liječnik će vam prepisati nadomjestak.

(Telegram.hr)

Komentiraj: