5 crno-bijelih filmova koje bi svi filmofili trebali pogledati

Želite pogledati dobar film?

Poslužite se popisom filmova koje sastavlja za Vas portal Jabuka.tv.

Ovaj put donosimo nekoliko odličnih crno-bijelih filmova koje morate pogledati.

Neki od ovih filmova se smatraju najboljih filmovima svih vremena. Posebno ne dajte da vam crno-bijela slika predstavi problem, jer s prvim zapletom u filmu, prepustit ćete se i uživati u ovim remek djelima.

Psycho (Psiho)

Četrdeset tisuća dolara gotovine koji slučajno dospijevaju u ruke Marion Crane, tajnice trgovca nekeretninama, predstavljaju za mladu ženu preveliko iskušenje. Umjesto da ih položi na bankovni račun vlasnika tvrtke, nagonski ih uzima i pokušava pobjeći te započeti novi život.

Putem prema mitskoj meti svih bjegunaca, Kaliforniji, zaustavlja se da bi prenoćila u malome motelu. Ugodna večer sa susretljivim i privlačnim vlasnikom, Normanom Batesom, mogla bi joj biti posljednja u životu.

Witness for the prosecution (Svjedok optužbe)

Nakon što je Leonardo Vole uhićen zbog senzacionalnog ubojstva bogate, srednjovječne udovice, ugledni i poznati odvjetnik Sir Wilfrid Robarts prihvati služiti kao Leonardov branitelj. Iako je Wilfrid nedavno pretrpio srčani napad zbog kojega bi se trebao držati manje napornih slučajeva on ne uspijeva odoljeti ovom interesantnom zločinu.

Jedina svjedokinja je Voleova žena, hladna i proračunata Christina Vole. Slučaj se dodatno zakomplicira kada Christina pristane biti svjedok optužbe.

Casablanca

Humphrey Bogart glumi Richarda “Ricka” Blanea, ciničnog, ali dobrodušnog Amerikanca čiji je mali kafić mjesto okupljanja za sve od francuske policije, šefova crnog tržišta do nacista.

Kada se njegova davno izgubljena ljubav Ilsa pojavi u Casablanci sa svojim suprugom Victorom Lazslom, vođom Otpora, Rick se uvlači u ljubavni trokut, ali i mrežu političkih intriga. Ilsa i Victor moraju pobjeći iz Casablance i Rick je možda jedini koji im može pomoći. No, pitanje je – hoće li?

12 angry men (12 gnjevnih ljudi)

Obrana i optužba su završile sa poslom i porota je poslana u posebnu sobu kako bi mogli odlučiti da li je mladi i siromašni muškarac, meksičkog podrijetla, odgovoran za ubojstvo oca.

Ono što se čini lakom odlukom uskoro postane oluja osjećaja u kojoj dolaze na vidjelo sve mane i predrasude porotnika. Jedini koji se suprostavlja smrtnoj kazni i koji sumnja u dokaze koje je predočila optužba je porotnik broj 8.

Citizen Kane (Građanin Kane)

Vijest da je u svom raskošnom dvorcu Xanadu na Floridi umro glasoviti tajkun Charles Foster Kane izuzetno uzburka američku javnost i medije. Doznavši da je pokojnik umro osamljen te da su mu posljednje riječi bile “ružin pupoljak”, gospodin Rawlston, urednik jednih njujorških novina, na mjesto događaja pošalje svoje novinare sa zadatkom da doznaju što više pikantnih detalja o Kaneovu životu.

Među njima je i Jerry Thompson, reporter koji odluči razgovarati s najbližim prijateljima i suradnicima čovjeka kojeg neki mediji posmrtno proglašavaju komunistom pa i fašistom.

Thompson odluči razgovarati s Kaneovim menadžerom Bernsteinom, drugom suprugom Susan Alexander, s Kaneovim skrbnikom i bankarom Walterom Parksom Thatcherom, s najboljim prijateljem i kolegom Jedediahom Lelandom te postupno slaže sliku o pokojniku. A Kane je bio sve samo ne jednostavan čovjek…

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.