4 stvari koje trebate znati o novootkrivenom planetu nalik Zemlji

Nakon 15 godina istraživanja sazviježđa, astronomi su potvrdili da bi stjenoviti planet, udaljen samo 4,2 svjetlosne godine od Zemlje, mogao biti pogodan za život. Planet Proxima b veličine je 1.3 Zemlje. Prvi put je uočen 2009. u svom kruženju oko zvijezde Proxima Centauri.

Planet se nalazi relativno blizu svoje zemlje, na udaljenosti su 7,5 milijuna kilometara, što je samo pet posto udaljenosti između Zemlje i Sunca. Planet se nalazi unutar “useljive zone”, na dovoljnoj udaljenosti od zvijezde da bi mogao sadržavati vodu. Iako život na zemlji ne bi izdžao na takvoj blizini suncu, Proxima Centauri je klasificiran kao crveni patuljak, zvijezda malene mase, koja ima znatno manju radijaciju od našeg Sunca.

Izvukli smo najvažnije stvari koje trebate znati o Proxima b-u.

1. Što je najuzbudljivije kod ovog otkrića?
Činjenica da se nalazi s Zoni zlatokose, u kojoj možda nije prevruće ni prehladno. Što znači da bi moglo biti i vode, čime se mogućnost za održavanje života povećava.

2. Zašto je Proxima b poseban?
Posljednjih godina astronomi, osobito članovi NASA-ine Kepler misije, pronalazili su slične planete. Ovaj je uzbudljiv zato što se nalazi na udaljenosti 4,2 svjetlosne godine od Zemlje. Što je, u kozmičkim uvjetima, vrlo blizu. Postoji mogućnost da bi ljudima, kroz nekoliko desetljeća, mogla postati dohvatljiva. Jedan astronom koji je bio dio tima koji je došao do ovog otkrića, R. Paul Butler, objasnio je to slikovito. Kaže da se njemu učinilo kao da je vidio blješteći neonski znak: “Ja sam najbliža zvijezda, i imam potencijalno naseljivi planet!”.

Guillem Anglada-Escudé, astronom na sveučilištu Queen Mary, i vođa ovog tima, za Nature je izjavio kako dugo znamo da oko mnogo zvijezda kruže zemljoliki planeti. “I nekako smo očekivali da bi ih obližnja sazviježđa mogla imati. Ali ovaj je najbliži. I zato je toliko uzbudljiv”.

3. Kolike su šanse za život na Proxima b?
Nitko ne zna. Znanstvenici će još dugo istraživati. Zasad su sve opcije otvorene, možda će biti identično kao na Zemlji, možda će biti pakleno kao na Veneri, ili hladno i suho kao na Marsu.

4. Kako je došlo do ovog otkrića?
Ovo otkriće došlo je nakon što su astronomi proučavali zvijezdu Proxima Centauri iz Europskog južnog opservatorija u čileanskoj pustinji Atacama. Tim od 30 stručnjaka zapazio je maleno njihanje u kretanju zvijezde i zaključili su kako na njezinu stabilnost utječe graviracijom drugog tijela.

Prvotna nagađanja o planetu javila su se još 2000., no trebalo je punih 15 godina kako bi astronomi potvrdili postojanje Proxima b.(telegram.hr)

Komentiraj: