3 znaka da se odmah morate skloniti sa sunca

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tijekom duljeg vremenskog razdoblja može dovesti tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, ljudi se više znoje i brže se diše te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, taj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

1. Vrtoglavica

Znojenje može biti prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može “udariti” u glavu i u trenutku kada se osoba ne znoji. Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa će u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osoba osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah treba popiti dvije-tri čaše vode kako bi se nadoknadio gubitak tekućine.

2. Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako je osoba izložena suncu i vrućinama. Treba se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je također potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam – skinuti sa sebe odjeću ako je potrebno i leći kako bi tijelo “prodisalo”, piše Zadovoljna.hr.

3. Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tijekom ekstremnih vrućina treba birati odjeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprječavanju pojave osipa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.