3 izbjeljivača zubi s kojima treba oprezno

Lijep i blistav osmijeh kojeg krase bijeli zubi želja je brojnih koji u nastojanju da postignu blink-blink efekt često nesvjesno rade štetu zubima. Naime izbjeljivanje zubi u kućnoj radinosti može biti jeftinije i praktičnije od posjeta stomatologu, ali zato rezultat može biti negativan za vaše zube.

Pasta za zaube može ukloniti površinske mrlje sa zuba uzrokovane hranom, pićem i pušenjem, ali ne može promijeniti prirodnu boju zuba.

Brojni stručnjaci upozoravaju na moguće posljedice koje uzrokuju neki popularni izbjeljivači zubi koje koristimo u svakodnevnoj higijeni kako bismo postigli toliko željeni blink-blink efekt.

‘Prekomjerno izbjeljivanje zubi koje najčešće sami prakticiramo kod kuće s dostupnim izbjeljivačima može ostaviti neželjene pa i trajne posljedice na tvrdo zubno tkivo čineći ga krhkim i osjetljivim’, objašnjava stomatologinja Ana Mlinarić Lišnjić.

1. Paste za izbjeljivanje zubi
‘Na tržištu postoji velik broj pasti za zube koje se reklamiraju kao sredstva za izbjeljivanje. Velik broj tih proizvoda može ukloniti površinske mrlje sa zuba uzrokovane hranom, pićem i pušenjem, ali ne može promijeniti prirodnu boju zuba’, dodaje stomatologinja Ana.

Paste za izbjeljivanje nisu štetne za zube, no prečestim korištenjem mogu dovesti do oštećenja zubne cakline, posebice one paste koje sadržavaju abrazivne sastojke poput peroksida, sode, titanium dioksida ili nekih vrsta deterdženta koji negativno djeluju na zubnu caklinu i s vremenom je troše i izazivaju kredastu površinu zuba te pojavu sitnih pukotina na zubima.

2. Trakice za izbjeljivanje zubi
Prije korištenja popularnih trakica za izbjeljivanje zubi vrlo važno je provjeriti stanje oralnog zdravlja. To znači da stanja kao što su: zubi sa karijesom, osjetljivi i napukli zubi, kamenac i problemi s desnima trebaju biti sanirana prije samog početka upotrebe trakica za izbjeljivanje. U suprotnom bi moglo doći do oštećenja zubi, cakline, ali i desni.

Brojni stručnjaci se slažu kako je problem kod trakica hidrogen koji iako se nalazi u niskim postocima može izazvati neželjene komplikacije na zubnom mesu. Ukoliko se za trakicama poseže češće od dva puta godišnje na površini cakline može doći do pojave mrlja.

3. Vodica za izbjeljivanje zubi
Neki od sastojaka vodica za izbjeljivanje djeluju štetno posebno ako se ne koriste prečesto. Većina vodica sadrži alkohol, neke čak i do 26 posto koji djeluje na način da razbija plak, ali koji može oštetiti caklinu i zube učiniti osjetljivima.

Alkohol sam po sebi suši usta i razgrađuje sluz koja vlaži usnu šupljinu što rezultira lošim zadahom i može uzrokavati neugodan osjećaj žarenja u ustima.

Neke vodice, ako se koriste prekomjerno mogu uzrokovati i mrlje na zubima za što je odgovoran kemijski spoj klorheksidin glukonat, antiseptik koji smanjuje bakterije i uklanja plak. (zadovoljna.hr)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.