29. obljetnica osnutka radioamatera Herceg Bosne

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga radioamatera koja se među prvima organizirala na početku Domovinskog rata 1992. godine (1993. godine izvršena registracija) kada su radioamateri ustupili svoju opremu i postali okosnica veze Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Utemeljitelji ZRHB bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane, a ove godine obilježavaju 29. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja.

Planirano je da se obljetnica održi 6./7. kolovoza u parku prirode “Blidinje” gdje je i održana prva osnivačka skupština.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoje djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini. Vrijedno je istaknuti da svake godine organiziraju tečajeve radioamatera u srednjim i osnovnim školama a u međunarodnim natjecanjima redovito ostvaruju vrhunske rezultate na svjetskoj razini.

Za radioamatere nikakve granice nisu prepreka. Svoja znanja i iskustva s područja tehnike i tehnologija stavili su u službu drugima, pomažući u održavanju komunikacije u kriznim situacijama (rat, nesreće, prirodne katastrofe). Događaji iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012. godine pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera ZRHB itekako zna biti koristan u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi. Vrijedno je spomenuti da njihove resurse redovito koriste za svoje potrebe i Gorske službe spašavanja (GSS), navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

 • Ma hajde ja imam u kući dedinu zahvalu radio amatera Širokog tj Lištice rijeke koja nas hrani odgaja staru 50 god taman ko da nije bilo prije radio amatera

  • Ko kaze da nije bilo, procitaj tekst pa ce ti biti mozda jasnije.
   Ovdje je rijec o ZRHB.
   Cestitam na radu i obljetnici.
   73 svim operaterima

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.