29. obljetnica od osnivanja HZ HB: U ŽZH se slavi Dan Županije, u Grudama Dan Općine | Jabuka.tv

29. obljetnica od osnivanja HZ HB: U ŽZH se slavi Dan Županije, u Grudama Dan Općine

Zastava Herceg Bosne na zgradi ŽZH u Širokom Brijegu
Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, kao politička, kulturna, ekonomska i teritorijalna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini utemeljena je 18. studenog 1991. godine.

Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u toj zemlji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna 28. kolovoza 1993. prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, kao hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu Bosne i Hercegovine.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao politička i teritorijalna cjelina je ukinuta potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994. godine, točnije unesena je Federaciju BiH, zajedno s teritorijem kojega su u ratu kontrolirali Bošnjaci. Hrvatska zajednica, a poslije Hrvatska Republika Herceg Bosna nikada nije donijela ustav o raskidu odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Nije donijela čak ni svoj statut, a u svim je aspektima poštivala suverenitet BiH.

Mate Boban: Mi jednostavno ne tražimo nikakvu etničku podjelu Bosne i Hercegovine. Mi hoćemo Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu u postojećim granicama, a unutar hrvatski narod da ima pravo na sebe u kulturnom, gospodarskom, političkom i svakom drugom smislu da bude narod sa svim onim uresima suverenosti koju svaki narod ima.

Kada je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, u njezin sastav su ušli dijelovi dvije zemljopisne i povijesne cjeline: Bosne i Hercegovine, od kojih je sastavljena država Bosna i Hercegovina.

Prvo vodstvo Hrvatske zajednice Herceg Bosne s dana osnutka 18. studenog 1991.

Drukčije gledano, u sastav Hrvatske zajednice Herceg-Bosne tada su ušle sljedeće mikroregije i dijelovi mikroregija Bosne i Hercegovine: Bosanska Posavina, Zapadna Hercegovina, dijelovi Istočne Hercegovine (Stolac i Ravno), dijelovi Završja (Livno, Tomislavgrad i Kupres), Srednja Bosna, dijelovi Bosanske Krajine (Kotor-Varoš i dijelovi općine Skender-Vakuf – današnja općina Dobretići) i dijelovi sjeverne Bosne (Žepče, dijelovi općine Tešanj – današnja općina Usora, Vareš i dijelovi općine Kakanj).

Dan Županije Zapadnohercegovačke

Županija Zapadnohercegovačka utemeljena je 12. lipnja 1996. godine te ju čine Grad Široki Brijeg (sjedište), Grad Ljubuški i općine Grude i Posušje, a za svoj dan odabrala je 18. studenog.

Županija prostorno zauzima 1.362.2 km2 . Kroz ŽZH protječu tri rijeke: Lištica, Trebižat i Ričina, a krasi ju i Blidinjsko jezero. Najviši planinski vrh je Pločno na Čvrsnici (2.228 m/nv).

Dan Županije će ove godine biti svečano obilježen u Grudama i Posušju, u istina, nešto drugačijim okolnostima zbog pandemije koronavirusa nego prethodnih godina.

Program obilježavanja započinje polaganjem vijenaca na grobu Mate Bobana u u Gorici u Grudama u 10 sati. Potom polaganjem vijenaca u Posušju na Trgu Hrvatskih branitelja u 11 sati te svečanom sjednicom Skupštine ŽZH u salonu “Viktorija” u Posušju u 11:30 sati.

Dan Općine Grude

Dan Općine Grude već je obilježen u utorak 17. studenog, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana Izaslanstvo ispred općine Grude predvodili su načelnik Ljubo Grizelj i predsjednik Općinskog vijeća Draženko Vranješ.

Ove godine umjesto svečane sjednice Općinskog vijeća upriličen je svečani prijem za vijećnike.

Nastavak programa obilježavanja je u srijedu u Gorici u Grudama na grobu Mate Bobana.

Polaganje vijenaca u Parku hrvatskih velikana u Grudama

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Općini, koja se prostire na 218 četvornih kilometara, živi 17.308 stanovnika čime su Grude najmanja općina u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Hrvati se na ovaj datum također sjećaju pada i stradanja hrvatskog grada heroja Vukovara, te zločina u Škabrnji.

“Večer sjećanja”: Hercegovina uz Vukovar

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj: