27. obljetnica: Armija BiH raketirala Zapadni Mostar i usmrtila četvero Hrvata i dvoje Bošnjaka – Jabuka.tv

27. obljetnica: Armija BiH raketirala Zapadni Mostar i usmrtila četvero Hrvata i dvoje Bošnjaka

Raketiranje Zapadnog Mostara, počinile su 3. rujna 1993. muslimanske oružane snage (u sklopu Armije BiH) u napadu na civilne ciljeve u Mostaru. Napad je proveden kao odmazda za vojni poraz muslimanskih snaga.

U napadu je ubijeno šest, a ranjeno 20 civila.

Blog “Moja Herceg Bosna” piše da su 3. rujna 1993. muslimani (danas Bošnjaci) počinili masakr nad civilnim stanovništvom. Tog tjedna u 14 sati raketnim napadima na civilne ciljeve u Zapadnom Mostaru (koji je kontrolirao HVO) projektili su pali na naselje Balinovac i usmrtili šest civila – četiri Hrvata i dva Bošnjaka.

Najstarija žrtva je bio Marko Marić, star 87 godina a najmlađa žrtva masakra bila je Lejla Hujdur, djevojčica od 12 godina. Ispaljeno je 15 minobacačkih granata pri čemu je ranjeno je 20 osoba – 12 Hrvata i osam Bošnjaka, uključujući sedmero djece u dobi od 4 do 11 godina. Raketiranje je namjerno poduzeto protiv civila kao ciljeva napada, a u svrhu širenja terora među civilnim stanovništvom.

Žrtve zločina Armije BiH:

 1. Marko Marić, 1906.
 2. Kata Pehar, 1928.
 3. Vencel Vidaček, 1930.
 4. Stanko Cvitković, 1940.
 5. Mensur Cican, 1964.
 6. Hujdur Lejla, 1980.

Spomenuti blog primjećuje da Bošnjake nije zanimalo što je u Zapadnom Mostaru mnogo bošnjačkih obitelji ostalo dijeliti sudbinu sa svojim susjedima. Raketirali su civilne ciljeve ubijajući i Hrvate i Bošnjake i Srbe. U sličnom napadu na Zapadni Mostar 23. siječnja 1994. muslimanske granate su ubile četvero, a ranile dvoje bošnjačke djece.

Zašto su ovi Bošnjaci manje vrijedni od onih Bošnjaka koje su ubile hrvatske i srpske granate, pita se blog Moja Herceg Bosna.

O ovim žrtvama se u Bosni i Hercegovini ne govori. Za masakr u Balinovcu i raketiranje Zapadnog Mostara (1993-94) nitko od bošnjačkih generala i bojovnika nije odgovarao.

Na području Mostara je tijekom domovinskog rata poginulo 484 hrvatskih civila i branitelja, a za smrt 400 Hrvata je odgovorna Armija BiH. Najmlađa žrtva muslimanske agresije je imala 5 a najstarija 95 godina. Civili su ubijani i snajperima a postojali su i logori gdje su Muslimani mučili, silovali i ubijali zatočenike – Hrvate i Srbe. U mostarskom logoru zvanom “4. osnovna škola” od 30. lipnja 1993. do 19. ožujka 1994. godine stradavali su zatočeni pripadnici HVO-a i civili. Oni su svakodnevno u skupinama vođeni na prisilni rad na bojišnicu gdje su se borili pripadnici Armije BiH i HVO-a. Kopali su rovove, utvrđivali i osiguravali borbene položaje Armije BiH. Zarobljeni pripadnici HVO-a su također iz ugroženih mjesta izvlačili ranjene pripadnike Armije BiH.

Zato se ova obljetnica ne smije nikada zaboraviti, ona mora biti prenijeta s nas, na naše mlađe koji će danas-sutra biti svjedoci svega toga tko je bio okupator i agresor na našem području, zaključuje se u objavi na blogu “Moja Herceg Bosna”.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Kako to da su ubijeni *bosnjaci* kad se prije 27 godina jos nije desio famozni kongres di su se muslimani tako prozvali? Da je netko ove ljude prije raketiranja pitao jesu li oni bosnjaci – ne bi znali sta ih se pita!

 • “višnja zove jabuku” kodni naziv za vezu s VRS i Mladićem…prilikom izvodjenja akcije jesen94,tzv aBiH je zauzela položaje VRS u podveležju a nakon toga ispalila granate na katedralu gdje su smrtno stradale dvije vjeroučenice tijekom vjeronauka. Akcija je doživjela totalni fijasko sa puno poginulih na strani tzv aBiH.Na YouTube postoje snimke posloženih vojnika tzv a BiH.

 • U ratu nema pobjednika ,svi gibe jedna država jedni druge klali i što sad tko je pobjedio ..ludost ljudska definitivno.

  • Na dan kad je tzv.armija osnovana, Hrvati su se vec borili godinu i pol dana protiv agresije – dobro jutro, uranili komsije!! A Aliji se skandiralo dok je govorio “Braco Hrvati” i podrzavao nasu borbu. A dva mjeseca poslije je rekao da “ovo nije nas rat” i zabio braci noz u ledja. 6 mjeseci poslije se pravio mrtav kad je Ravno napadnuto. A deset mjeseci poslije izdao je mir dogovoren u Lisabonu i dao srbima izgovor da nastave rat. I sad mu je u paklu kazna da mora naucit napamet imena i prezimena svih poginulih u ratu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.