24. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe “A. B. Bušić”

Udruga pripadnika postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” priredila je program obilježavanja 24. godišnjice osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a. U povodu te obljetnice, koja se obilježava 13. lipnja, na Sv. Antu, u Posuškom Gracu, gdje je postrojba i osnovana, razgovarali smo s pukovnikom Josipom Dusparom, predsjednikom Udruge “Bušići”, koji je aktivan od samih početaka, 7. ožujka 1992. godine, kada je počelo osnivanje postrojbe. Prisegnula je u Posuškom Gracu 13. lipnja 1992. godine pod imenom Pukovnija “Ante Bruno Bušić”.

busiciU tijeku su završne pripreme za proslavu na dostojan način 24. obljetnice 1. gardijske brigade “A. B. Bušić” koja će se, kao i do sada, održati u već poznatom Posuškom Gracu. Udruga “Bušići” djeluje u cijeloj Federaciji BiH. Sjedište joj je u Posušju, a radi i u HN županiji, Zeničko-dobojskoj, podružnica Žepče, podružnici u HB županiji, te u RH – podružnica Knin. Naš je slogan “Kao što smo bili skupa u ratu, budimo i u miru” i odajmo počast svim našim poginulim braniteljima ove časne postrojbe. Naša postrojba ima 106 poginulih, više od 500 ranjenih, a kroz nju je prošlo više od pet tisuća branitelja. U svim dosadašnjim obljetnicama odali smo dužno poštovanje poginulima i u prvi plan stavili njihove obitelji.

Što se dodatno uradilo posljednjih godina?

– Udruga stalno nastoji ove proslave obogatiti novim projektima, a posebno ističem velebni spomenik podignut 2009. godine. Nećemo stati, nego ćemo dati još veći značaj ovom povijesnom datumu. Za 25., jubilarnu obljetnicu, u tijeku je izrada bogate monografije u koju će se upisati povijest postrojbe i njezinih pripadnika.

busici1

Na proslavu dolaze brojni gosti i uzvanici iz RH i BiH?

– Ove godine, kao i ranijih, očekujemo brojne goste i obitelji poginulih, pripadnike drugih postrojbi. Vrijedi spomenuti dolazak ministra branitelja RH Tome Medveda koji će se, uz ostale, obratiti skupu. Uz ministra Medveda, dolaze ministri, saborski zastupnici, zapovjednici, generali i mnogi pripadnici časne postrojbe, naglasio je pukovnik Duspara, predsjednik Udruge pripadnika HVO-a “A. B. Bušić”.

PROGRAM: U 16 sati je sv. misa za poginule pripadnike Pukovnije, koju predvodi fra Mario Knezović. U 17 sati je svečani mimohod do spomenika poginulim pripadnicima, polaganje vijenaca u 17.30 sati i obraćanje gostiju. Na kraju je zajednički skup na domjenku u 18 sati.

(Večernji list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.