21. obljetnica herojstva i pogibelji generala bojnika Blage Zadre

VUKOVAR – Sutra se u 12 sati  na Trpinjskoj cesti u Borovu naselju, obilježava 21. godišnjica smrti legendarnog zapovjednika obrane Borova naselja – Blage Zadre.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara kod Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Blago Zadro je jedini vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom.

Njegovi posmrtni ostatci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar. Pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta, koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.

Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana Groblje tenkova, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno je na desetke tenkova i oklopnih transportera. Zadrino ratno herojstvo upamćeno je i zato što je u njega bila ugrađena i najviša moguća ratnička moralnost. I danas su živi, i ostali su u Hrvatskoj, zarobljenici koje su bili zarobili Zadro i njegovi suborci. Ne samo što je s njima postupao kako i priliči velikom ratniku nego nije dopuštao da se puca u vozila JNA koja su na sebi imala oznaku Crvenoga križa premda se znalo da su u njima četnici. Njegovi se suborci danas sjećaju kako je njegova ratnička čestitost zadivila i neprijatelja, pa je tako general JNA Bratić na dan Zadrine pogibije zabranio granatiranje Borova kako bi se nesmetano iznijelo herojevo tijelo.

Blagu Zadru suborci će zauvijek pamtiti kao hrabroga ratnika obrane Vukovara, a u srcu će ga nositi kao velikog prijatelja.

Neka ti je laka zemlja slobodna!

Autor: J. Heisenberg

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.