20 godina od uništenja Hercegovačke banke

Na današnji dan, 6. travnja, navršilo se točno 20 godina od upada u Hercegovačku banku.

Uništenje Hercegovačke banke (Upad u Hercegovačku banku) bio je projekt slamanja Hrvata Bosne i Hercegovine.

Hrvati su bili najbolje organiziran narod, što je međunarodnim protektorima smetalo u njihovom cilju marginaliziranju Hrvata u BiH i pomaganju procesa majorizacije, dekonstituiranja, eliminacije iz političkog i društvenog života. Sprovedeno je nakon što je uspostavljena Hrvatska samouprava koja je odbila poslušnost vlastima u Sarajevu.

Od 42 banke u FBiH 2001. godine, Hercegovačka banka je sama obavljala 36 % financijskih tijekova u BiH. Bila je jezgra gospodarstva Hrvata u BiH i hrvatskog napretka u BiH. Ni domaća federalna agencija ni međunarodne revizorske kuće nisu našle bezakonja.

Nakon pljačkaške banka je otišla u stečaj, 4.500 gospodarskih subjekata ostalo je bez svoga novca, 90.000 štediša bez svojih štednji i do danas nitko nije odgovarao radi ovog slučaja.

Uništenje je bilo plod američke politike i drugih država nesklonih Hrvatima, sklonih cementiranju stanja u BiH u kojem Bošnjaci dominiraju a hrvatsko tkivo je eutanazirano. Izvješća o BiH američke Međunarodne krizne skupine ICG uvijek si bila slijedila ideologiju “građanske BiH”, “prevladavaju nacionalizma” i tri partikularna identiteta. Izvješća su ponekad bila samoispunjajuća proročanstva, poput 2000. i 2001. u kojima se “međunarodni dužnosnici pozivaju na striktnu kontrolu rada pojedinih banaka na temelju procjena o stranačko-političkoj orijentaciji njihovih uprava”. Ta su izvješća bila uvod u uništavanje i pljačku Hercegovačke banke i slamanje financijske kralježnice Hrvata u BiH.

3. ožujka 2001. HDZ BiH proglasio je Hrvatsku samoupravu u BiH. Njome je nastojao osporiti vlast u BiH. Sumnjalo se da je novac za financiranje vojnika u okviru Vojske BiH koji su bojkotirali tu vlast stizao iz Hercegovačke banke. Međunarodna zajednica sumnjala je da Hercegovačka banka financira Hrvatsku samoupravu u Bosni i Hercegovini.

Po nalogu međunarodne uprave u BiH organiziran je i izvršen tenkovski upad u Hercegovačku banku radi nasilna gušenja projekta Hrvatske samouprave. 6. travnja 2001. pripadnici SFOR-a i sarajevske federalne policijeblokirali su zapadni dio grada Mostara gdje je sjedište Hercegovačke banke.

Tenkovima su ušle u prizemlje banke, spustili sajle da bi iznijeli trezore. Nisu uspjeli iznijeti trezore.Kad su shvatili da materijal koji je prikupljen nema nikakvih senzacionalnih tvrdnji o “pljački stoljeća”, poduzeli su drugi upad deset dana poslije. Da bi se dojam pojačao, specijalci britanskog SAS-a su upotrijebili eksploziv da iz sefa odnesu bankarsku pričuvu. Pod trezore su stavili eksplozive i raznijeli ih. Demolirali su sve urede u banci. U većini ureda bile su slike pape Ivana Pavla II. Sve slike na kojima je papa su polomili i zgazili.

Akcija je bila neviđeno gaženje prava naroda na samoorganiziranje, jer je međunarodnim moćnicima smetala Hrvatska samouprava. Po etničkom kriteriju uništili su gospodarski subjekt. Takvo odnošenje imovine iz poduzeća po etničkom kriteriju nije se dogodilo od nacističke otimačine židovske imovine.

Zloporabom međunarodnih organizacija i državne policije odnesena je i uništena cjelovita imovina banke, te se s pravom ju naziva pljačkom. Oko 15 milijuna konvertibilnih maraka, inventar, oprema i novac odneseni su. Visoki dužnosnici SFOR-a nikad nisu dokazali nedozvoljene radnje da “Hercegovačka banka financira HDZ BiH i Hrvatsku samoupravu”, premda su to nekoliko puta izjavili.

Revizija Federalne agencije za bankarstvo BiH nije našla nikakvog bezakonja. Politika državnog vrha BiH pod bošnjačkom dominacijom ignorirala je struku te je nastavila s pritiscima. Zbog tih povika angažirana je ugledna međunarodna revizorska kuća koja je dubinski kontrolirala poslovanja i također zaključila da u Hercegovačkoj banci nije bilo nikakvih propusta.

Godinama se u medijima pisalo o “zloporabama i silnome kriminalu”. Plasirane su vijesti da je novac “automobilima i zrakoplovima, u vrećama i torbama” iz Bosne i Hercegovine prebacivan u Hrvatsku u razdoblju od osnivanja Hrvatske samouprave do uvođenja prisilne uprave u Hercegovačku banku.

Bošnjački mediji su optuživali hrvatske banke u Hrvatskoj i nisu se krzmali od teških riječi, govoreći da izgleda “da su banke u Hrvatskoj Anti Jelaviću i ostatku hercegovačke hunte postale ono što su nacistima u Drugom svjetskom ratu bile švicarske banke: stjecište i praonica prljavog, opljačkanog, nezarađenog i krvavog novca”.

Banka se nije oporavila od šoka zbog dvaju upada. Cijelo desetljeće poslije upada životarila servisirajući izdane kredite i bila u položaju likvidacije. Nije donesena niti jedna pravomoćna presuda. Obustavljeni su kazneni procesi protiv ondašnjih prvih ljudi banke. Također je obustavljen politički montirani prvostupanjski proces protiv nekadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića.

Nakon Jelavićeva sklanjanja u Hrvatsku proces je obustavljen, a nakon toga Sud BiH naložio je obnovu sudskog postupka i poništio prvostupanjsku presudukojom je bio osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu. Nakon što se Jelavić sklonio u Hrvatsku, prizivno vijeće poništilo je prvostupanjsku presudu i naložilo novo suđenje, koje nikada nije nastavljeno.

Banka je nakon upada više od 11 godina bila pod privremenom upravom. Uvedena je odlukom Visokog predstavnika Wolfganga Petritscha. 13. srpnja 2012. Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBA) ukinula je dozvolu za rad Hercegovačke banke, otvorila postupak likvidacije i imenovala likvidacijskog upravitelja.

Pljačka stoljeća se po svijetu prepričava kako je Hercegovačka banka bio Dobar posao u Mostaru aludirajući na film Dobar posao u Italiji.

(www.jabuka.tv)

103 komentara

 • Ovaj slučaj zavrijeđuje pomniju analizu od ovoga površnoga članka. Treba otvoriti forum i uključiti svjedoke vremena i događanja, jer Hercegovačka banka to zaslužuje. Nitko se nije našao tko bi napisao sva događanja, a najviše zna sa svoje pozicije ministra financija u Vladi FBiH, Dragan Čović.

  • Više ti je to pajdo za nekakva hardcore vjeronauka. Trady- conserva- type. Što se tiče mjesta održavanja, ostaje otvorono; da li u školskim prostorijama, ili negdje u župi, galeriji kutrno-umjetničkoj, ili negdje na proplanku, podno kakva brda ili klisure, na livadi nekog davnovjekog, srednjovjekovnog zavjeta i klanja, ostaje dakle otvoreno. Naslovna, radna tema, glasila bi, otprilike: „religija i financije u religijskom duhu, specifično poljske misli kao zvijezde vodilje, u svjetlu istočnoga grijeha s’ naglaskom na odmak od klasične a u pravcu tzv. teologije tijela – pa ako prođe-prođe – i slobodarsko-filozofičnog promišljanja i petljanije u sve i svašta“

   • Ponovni osnutak banke i HRHB ili treci entitet Nemojte mi recii da je to nacionalna netrpeljivost!Minimum svih minimuma.

  • Ponovni osnutak banke i HRHB ili treci entitet Nemojte mi recii da je to nacionalna netrpeljivost!Minimum svih minimuma.

 • Grozno, ovo se nigdje u svijetu nije dogodilo u miru, recimo razne svijetske banke kao i svicarske banke su se obogatile sa nacistickim “blagom” nikad nije vraceno i dan danas peru prljavi novac, a ovdje se nije pronasao kriminal a unistili jednu regionalnu banku ali za nas Hrvate jedinu tada, sve bi bilo drugacije da se taj upad nije dogodio, danas imamo razne druge banke koje rade kriminal i nikom nista.

 • Hercegovacka banka u to vrijeme je bila paravan i zlatna koka za kriminalce unutar vladajuce civilne i vojne politike.
  A Branitelj 8;13 je vjerovatno jedan od 112 velicanstvenih koji je dobio povlasteni kredit sa kamatom od 1% koji naravno nije vratio.

  • Ako je bila kamata 1% pa kolika je sad? zar nije bolje bilo da je 1%? To sto ti pricas su totalne gluposti i zato opet naravno nikakve dokaze… idi na svoje portale.

  • 8:43, a cemu su paravan ove danasnje banke? Za lijepo ponasanje je li? Zasto je bolja bilo koja od ovih sada?
   zato sto su stranjske!!
   Nasa politila, samo nek nije nase dobro je…
   Nemam nista s tom bankom al da je danas ziva svoju crkavicu bi primala preko te banke, a ne austrijske ruske, talijanske, srpske,….

  • Ili si teška budaletina i neznalica ili si jadni mali zlobnik koji nastoji naštetiti drugima u čemu nalaziš svoje malo jadno zadovoljstvo. Pa bolje ti ga je izdr’ati, ušparaćeš stoju, ionako će ti pobjeći prije nego ga staviš. Ti krediti o kojima govoriš je dijelilo tadašnje Ministarstvo obrane FBiH svojim djelatnim službenicima, među kojima je bio i Ante Čolak zvani Cika, nažalost. Čitao sam taj spisak i koliko se sjećam Cika je dobio nekih 170 ili 180 tisuća maraka uz kamatnu stopu od 1% i grace period od godinu dana. Nisu to bili nikakvi bespovratni krediti već, kako sam napomenuo, krediti koje je dijelilo Ministarstvo obrane FBiH svojim djelatnicima, a dijelili su se putem poslovne banke MO, a poslovna banka je bila Hercegovačka banka d.d. Mostar. Nije banka dijelila kredite kadrovima MO, ali jeste svojim kadrovima uz kamatnu stopu od 4%, dok su svi drugi mogli do nenamjenskih kredita do 10 tisuća uz kamatu od 10%. Ovi sitni zlobnici neka se ne javljaju ako ne znaju o čemu se govori, a ako ih interesira neka pitaju. Doći ću i do originalnog spiska korisnika tih kredita pa ćemo i njega objaviti, kao i spiska korisnika kredita koje je dijelila hdz bih, neke putem poslovne Zaba banke, a neke bespovratno.

 • Gdje je bila Armija BiH? Gdje je bila Policija i Drzava? Gdje su dokazi za malverzaciju? Gdje je Sud? Zar se ne stiti domace? Uz pomoc domacih izdajica – SFOR pod nardebom pokrao i unistijo imovinu.

 • Hercegovina se pocela razvijat i postala bi mocan faktor, to se nije dozvolilo, jer kako bi drugi mogli uzet svoj dio kolaca, eto nek narod upamti kako ce bit kada “Svabo” zavlada….

  • Bivša zaposlenice kako si ti u HB dobila posao je si li po natjecanju preko zavoda za zapošljavanje????. Je li bio netko kome je veća nužda i potreba?¿??¿? Naravno da je ali đubrad HDZeovska su uvalila svoje preko veze!!!! Sramite se!!!!

 • Sve vam lipo piše u članku i to je istina – ovdje se radi o uništenju jedne banke, čak da je bilo neke vrste kriminala upad na ovi način nije opravdan, nažalost uništilo se srce hercegovčke financijske i privredne moći.

  • Tako je moj Analista! No tko da odgovara za ovaj zlocin? gdje su pare? fini kriminalci upali, pokrali, podjelili lovu i otisli.

   • Nitko nije odgovarao za to, kao da se ništa nije dogodilo. Umjesto da se zamrznu svi računi pa krenu istraživati informacije, kako to inače biva u uređenim društvima, Wolfgang Petritsch je poslao oko 400 NATO vojnika, 80 oklopnjaka i 20 helikoptera na Hercegovačku banku.

 • Kamata je bila 1% ali samo probranoj “eliti”
  A za dokaze je jednostavno:nadji na internetu ukoliko ga znas koristiti Dnevni list od 14 sjecnja 2002 godine,stranica br 5 i kad procitas imena 112 velicanstvenih i iznose povlastenih kredita bit ce ti sve jasno naravno ako nisi jedan od njih.

  • pa sta onda?, i danas mom kolegi je niza stopa nego meni a u istoj smo banci, kakve to ima veze? Ovdje se radi o upada u legalnu banku, aj malo se obrazuj nego sto pises po vazdan.

   • Za 9:22
    Boli istina…prica oko banke je mnogo dublja od teksta u clanku…opstala bi ona da je poslovala kako treba ali ti si ogranicen u vremenu i prostoru da bi to razumio.

    • Koliko mrzis nije to zdravo, ljeci se od svoje ljubomore. Ti ovjde sramotis ljude sto su imali neki poslic i drzali svoj novac u toj banci, posteno su zivili i nisu nizasta krivi. Ti si tezi idiot.

     • Cuj idiote..posteni ljudi koji su bile stedise u Hercegovackoj banci ostali su bez svojih novca zbog kriminalaca a ti ocigledno slavis te kriminalce jer pripadas tom soju zasigurno.

   • ma pusti ga nije njima pokradeno, da jest sigurno ne bi tako baljezga, ljudi koji su ostali bez novca su odjednom morali da prose, kako ga nije sram jos gaziti po nama.

 • ZNA SE tko dobija te kredite i da je tenkovi nisu razbili, do danas bi je ZNA SE razbili, samo bi još više štediša najebalo..

 • hb je poslavala dobro, imala preko trecina priljeva novaca u BiH a bili smo manjina, to nekima nije bilo po volji i desilo se ovo i kako pise 4500 gospodarskih subjekata ostalo je bez svoga novca, 90000 stedisa bez svojih stednji i do danas nitko nije odgovarao radi ovog slucaja.

   • Danas Cika Čolak časti svoje partizane jer je i on dobio samo 150000 a uživa i zasluženu mirovinu HVO a a odbio je zapovjed da povede Đuturum bojnu pa mu je pokojni brigadir Pero Ćavar zaprjeto da ce mu pucat u petokraku .Svjedoka ima na pretek

  • Aloo bolan Ana,Mladen,Neso,Kristijan,Jasna di ste vi? Komentirajte malo ovim svabofilima da se kod nas bolje zivi idemo..idemo naprid..uskori prestizeko njemacku itd. Di ste? Jeste li se razbudili?

   • Sigurno bi se bolje zivilo koga ti ovdje spominjes? Ima nas raznih imena sto smo ostali bez novca toga dana, a cuj uplasila se njemacka da bi je prestigli pa naredili upad u banku.

   • za 10:51, aj tocno bolje se kod nas zivi 100 puta, je da se kod njih bolje zaraduje, a sta ce mi zarada kad nema zivota…
    Ovdje posafi. Malo kromira, rastike, salate, paradjze, paprike , malo osem na posa, za 15 min s posla kuci , odmaram, pijem kavu sa susjedima, malo u kafić… ljeti evo me za sat na more okupam se , zimi za sat evo me maoo na snigu… uzivancina…

  • Anonimno 6 travnja
   …. ESFOROVCI su u sredisnjoj bosni bosnjacima prodavali municiju , a hrvatima drogu…
   To je sve bio olos i kriminalci .Posten covjek tu nije mogao raditi…

  • da ovi koji vicu danas ovaj pokrao onaj, gdje su bili? tadan je za jedan dan unisteno vise firmi a ljudi su se nasli na cesti, stedise su bili uglavnom hrvati.

 • Svabo Wolfgang Petrisch je bio tadan visoki predstavnik, pokrali novac, a danas moramo ici vani zaradit kako bi isti taj novac vratili, svabska posla.

 • Niko u svijetu nije tuzijo hb to samo dokazuje da je banka bila uredna, ovi sto laju to su ti isti svabofili danas koji izdaju dalje sve autohtono, pljacka se nastavlja sve u sluzbi Njemacke.

 • Mozda je bilo povlastenih, ali probaj danas beskamatni kredit dobit ili 1 posto kad su kamate generalno u drugim bankama 3-4 puta nize, nemoguce. I koliko se financira gospodarstvo uopce, skoro nista, samo.banke izvlace kapital vani

  • Aj ne pisite gluposti;to je najprlhavija banka unovijoj povjesti,leglo kriminala i lopkvluka,i onih para iz hrvatske uvrecama. Da bogda nije ni postojala,sto svragom dode svragom i ode..a nije nju pikrao nimo nego oni medu sobom unutar banke i glavesina..zaliboze sirotinje..pa upitate li se ikad zasto se sve ovo dogada,sta smo bolje zasluzili,citate li ikad bozje stvari..sluge mamona..zar nismo..

   • Dobar dan i tebi, pratim tvoje komentare i redovno pises gluposti ovdje, nisu li te ovi blagdani malo promjenili da prestanes lagati! Pa eto danas druge banke rade lopovluk jel ti imalo bolje?

 • Ta hercegovacka banka je sluzila tajkunima za pranje novca i HDZ-u za izvlacenje novca. Zao mi je obicnih ljudi koji su tu izgubili ustedjevinu, ali nemojmo se praviti da ne znamo zbog cega je ta banka osnovana i kako je poslovala. To svejedno ne mijenja cinjenicu da je ovo cisto kazneno djelo kako su je unistili, to nema nikakvog opravdanja.

  • Preko 90000 stedisa, pa nema toliko tajkuna, aj molim te, to je bila nas financijski motor, kojeg su domace izdajice predale svabama, pa danas imamo addiko, raiffeisen, erste itd.

 • Da je ta banka npr. utajila Porez sto je drzavi najveci trn u oku onda bi bilo opravdano, no to nije slucaj , racuni su cisti kao suza, herc. banka je drzavi donosila novac i citavoj BiH nema samo nama bi bilo danas puno bolje, a evo vam primjer svicarska Banka UBS vec se godinama gonja radi aktivnog utaje poreza po svijetu, ali ne oni to smiju nagode se i kreni dalje.

 • hercegovacka banka je zrtvovana za mali broj svabofila koji su se obagitile i sad nam ti isti guraju njihove proizvode i posluju, steta je neprocjenljiva.

 • Sve ce ovde propasti,a iduce je elektropriveda i eronet..cetnici zvani hdz sve sto se moglo upropastiti upropastili su.

 • Hvala nasem našim fratrima dobrociniteljima i najvece fala nasem dobrocinitelju Covicu sto se uvelike bori za svoj Hrvatski narod i sto nas nikad nije izdao i pokrao.Hvala im

 • Premda su međunarodni revizori, uključujući poznati Deloitte Toucha, upravo Hercegovačkoj banci izdali “čist zdravstveni karton” ipak neko je bio jaci i zapovjedio je napad na banku, dovezli su se tenkovima, probijajući si put u banku kroz ogradu iza zgrade. Helikopteri su iz zraka pratili akciju. Eksplozivom su otvorili sef i pobjegli sa priličnim svotama gotovine. SFOR i federalna policija su napali i područne urede banke u još šest hercegovačkih mjesta, uključujući u svijetu poznato hodočasničko mjesto, Međugorje, u kojem je ljutita gomila (u kojoj su bili i hodočasnici) dočekala vojnike i maskirane operativce, slicno je bilo i na drugim mjestima, medu prosvjednicima iz Naroda koji je pokusavao zaustavit pljacku banke bio je i Zlatan Mijo Jelić, kojeg je Zoran Milanovic nedavno odlikovao. SFOR u slučaju Hercegovačke banke djelovao u masivnoj i brutalnoj demonstraciji sile, kako u akciji tako i u govoru svabskog govna Wolfganga Petrischa koji je tadan izjavijo: Da je rulja Hrvata bacala jaja. Licemjerno su tvrdili da bi banka propala i ljudi izgubili sav novac da oni nisu upali, no istina je da na taj dan banka imala 140 milijuna maraka aktive, a u svome vlasništvu nekoliko iznimno profitabilnih poduzeća. U banci su ostali zarobljeni deseci milijuna maraka, što je imalo goleme negativne posljedice za gospodarstvo, prije svega Hercegovine.

 • Činjenica je da su banke u 2019. samo u FBiH ukupno imale dobit cca 280 miliona maraka. Znači ukupno bi ostalo cca 100 miliona u Hercegovačkoj banci odnosno u Hercegovini da je zadržala isti udio na tržištu. Upravo toliko današnje banke svake godine odnesu u Austriju i Italiju. To je glavni razlog uništenja banke. Iza toga slijede ostali. Da je neka banka 100% čista naravno da nije nijedna , ali već zbog načina preuzimanja BiH tržišta , današnje banke su mnogostruko manje čiste od Hercegovačke. A ako ćemo ići u krajnost, i domaći lopovi su uvijek bolji od stranih, posebno ako su manji, mada u usporedbi sa većinom banaka nije bilo značajnog lopovluka iako je bilo sumnjivih radnji.

 • Treba dodati da se rušenjem banke stvorila klima nestabilnosti i straha od investicija tako da od tada nije bilo značajnih investicija u Hercegovini , već je usmjeravano prema Hrvatskoj, a mnoge se firme nikad nisu ni oporavile , kao ni gospodarstvo u cijelosti u Hercegovini.

 • Od tog trenutka Hercegovina biljezi pad do tad je islo sve uzbrdu, radilo se gradilo danas bi bili svjetska destinacija, nije trebalo jgb, drugi put nedaj svoje.

 • Tko god da je odnio novac i papire iz HB, štediše je trebalo obeštetiti a kapitala je bilo i više nego dovoljno. Zašto nisu? Ili po naški – di su pare?

  Osim toga, čim su Tuđman i Šušak umrli, počeo je plan sloma Hrvatske samo ovaj put bez oružja. Bazen Hrvata je oduvijek bio u BiH, ne u Istri, ne u Zagorju ili Podravini nego u Posavini i Zapadnoj Hercegovini. Onog trenutka kada ovaj “bazen presuši” Hrvatskoj se crno piše.

  Što se tiče Hercegovine, da smo malo pametniji, mogli bi biti štono se kaže “Kalifornija” i imati gotovo sve svoje, a ne cviliti pred svim i svakim.

  • Imamo mi i svoja vina,daleko kvalitetnija i od francuskih i talijanskih,duhan…Gospu…ali nam ne da muslimanska stoka…oni nista nemaju, nista – pa ni naziv nacije,koji su nedavno izmislili – sve je bosansko – od jezika do valute, hercegovine nigdje nema…kako se boriti protiv toga?????

 • Para u sefu nije ni bilo,to je prije akcije klepio Jelavić i ekipa,kao i plaće HVO ,svakom vojniku je ostao dužan više od 10000km.A što se tiče samouprave vojska je išla u Sarajevo potpisivati da ostanu na poslu,dok su njihovi generali to učinili ranije da nitko nije znao,to su naši generali.Kada smo potpisali dobili smo pune plaće,tek tada smo vidjeli koliko su nam krali mjesečno Jelavić i ekipa,razlika u plati je bila od200 do 400km.Zato danas naši generali imaju hrvatske mirovine i stanove i zgrade u Zagrebu,a vas branitelji ko jebe,pojave se kada je neka obljetnica nažderu se i nazad u Hrvatsku.A vamo firme drže udbašii Titovi pioniri Ataco,Feal,Mci ,a mladi odoše što je njima i cilj.Nama nitko nije kriv već sami sebi, najbolja slika je gradonačelnik i o čemu pričati,žalost

  • a sta isprica lazi, u sefu je bilo para pogledaj snimku o silne detonacije pare su lezale po podu, e da je HB ostala nebi vas svabofila bilo i TITO je zna bolje od vas izdajica cuvat svoje.

  • Ako si ti branitelj ja sam general američkih marinaca… Balavo derište neko, fura se na vojsku, uči o ratu s portalčića i kuca komentare gdje stigne. 2021. a oni još o Udbi…. Zato vama i jest tako, zaostali a uvjereni da ste bolji. Kandidiraj nam se ti za gradonačelnika i ispravi stvari gubo jedna tupava. O čemu pričati? Pa ti i ne bi smio nigdje pričati, zahvali Bogu što živiš u doba Interneta punog portala koji promet mlate na kretenima kao što si ti. Fuj gadiš mi se…

 • Ovdje se radi o unistenju jednog naroda kroz jednu banku. Ova balavurdija nema pojma o pojmu kako bi shvatila sto u tekstu piše, vecinom IQ 80 ili oni kojima je sto je gore to njima bolje a to je posebna bolest u psihijatriji. Uglavnom, mi koji smo tada radili znamo da je polovina registratora bila iz Hercegovacke banke a iz svih ostalih druga polovina. Vecina poslodavaca Hrvata su imali kapital u toj banci i ostali su bez kapitala dok oni koji su digli kredit morali su ga vraćati jer je meni kao jamcu došla opomena tako da su morali vracati. Pored toga je bilo i osiguranje, mnogi su uplacivali životno osiguranje. Sjecam se kako su place tada brzo rasle, od 95 do unistenja banke skoro trostruko. E sad vi zluradi nasladujte se, ali uzalud vam, hrvatski narod je padao i dizao se stotinu puta, dići će se jos bolji, još jači, jos pametniji, a vi što mrzite uzivajte u svome jadu, glodite se, jedite se ko sircetli posuđe do svog jadnog i bijednog kraja. Živjeli Hrvati! Živjela Hrvatska Republika Herceg Bosna!

 • Hercegovacka Banka bila je najveci kapital u rukama Hrvata, danas je nema i tu smo gdje smo, ali uskoro stize pravda!

 • Otkad odlazis za Irsku, kad ces vise otići. Sretan ti put i milijuni eura. Mi ostajemo, radimo, mučimo se, nekad bolje, nekad gore, ali živimo i sretni smo u nasem kraju i nisam ukruh, zato brate hajde više odi, šta čekaš.

 • Kako se sada vidi i u kovid krizi, bitno je imati i svoju farmaceutsku industriju, medije, banku, mlijecnu industriju, robne rezerve, puno se ovo vrijeme uskomešalo, potrebno je moliti se puuuno da završi bez velikih žrtava

 • Hrpa idiota komentira danas da su ljudi koji su živjeli u tom vremenu bili budale. Eto oni su budale a balavurdija koja tipka 2021 obrazovana na portalima i komentarima isfrustriranih idiota su pametni?! Hercegovačka banka bi bila spas za naš narod, i po zapošljavanju i investicijama u ovaj dio države . Ali eto šta ću to objašnjavat mulcima koji zasipaju zlobne komentare i kad npr. Ćoruluka investira 20 milijuna u Lastu i zaposlit će nove. Takvi su ti naši idioti s komentara, ako se proda strancu ne valja, a kad netko naš uspije još gore…

 • Imamo mi i svoja vina,daleko kvalitetnija i od francuskih i talijanskih,duhan…Gospu…ali nam ne da muslimanska stoka…oni nista nemaju, nista – pa ni naziv nacije,koji su nedavno izmislili – sve je bosansko – od jezika do valute, hercegovine nigdje nema…kako se boriti protiv toga?????

 • Oni su većinom neradnicu. Hercegovina je škrta zemlja pa smo vecinom genetski za borbu za prezivljavanje. Kad sve imaš onda se ulijenis, bolje se boriti kroz zivot

 • Pitajte HDZ Rvatine da vam pomognu ! Gdje su do sada bili ? Šutili kao pičkice po svom običaju. A znaju svima pametovati, posebno o poštenju. Ali kada za neki konkretni problem pitaš nekoga od HDZ Licemjera odgovor je uvijek isti NE ZNAM, NISAM ZNAO ili VIDIT ĆEMO ŠTO SE MOŽE UČINITI. Ali nikada ništa ne učine.. Sram ih bilo..

 • Licemjer si sam. Koga god su htjeli, tih godina, su skinuli sa vlasti, pritvorili alo nisu uspjeli pobjeci za Hrvatsku. Šaka naroda je branila Hercegovacku banku dok je većina rulje govorila, lopovi, lopovi, razapni ga, razapni ga. Sada nakon toliko godina kada se vidi da nije bilo nikakva kriminala i dalje jugoslovencine viču lopovi, lopovi a sami ste vjerojatno lopovi.Mozete samo plakati za kugoslavijom eno i Pahor i pola EU intezivno razmisljaju o raspadu nakaradne tvorevine jer vide sa kime imaju posla.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.