20 godina od kultne Nokie 3310, padne vam 100 puta i ništa joj

Nokia 3310 slavi 20. obljetnicu i iako ju je pregazilo vrijeme, zauvijek će nam ostati u sjećanju. Sjećate li se zmijice, zadovoljavajućeg klika nakon pritiska na tipke i trajnosti njezine baterije do tjedan dana bez punjenja?

Zvali smo je cigla. Slavna Nokia 3310 nije imala posebno laskav nadimak, posebno za mobitel koji je stekao kultni status. Pretpostavljamo da ste ju imali i vi, a mi imamo izvrstan povod da se prisjetimo njezinih performansi i što nam je predstavljala gotovo jedno cijelo desetljeće. Naime, Nokia 3310 slavi 20 godina i zaista je bila omiljen mobitel zbog svega što može ili kako će neke možda danas pomisliti – zbog svih stvari koje nije mogla, piše Miss7.

Kako to biva u svijetu gadgeta, za rođendan se uzima vrijeme najave sljedeće velike stvari, a izlazak Nokie 3310 objavljen je 1. rujna 2000. Neuništivi mali plavi pomoćnik prodan je u više od 126 milijuna primjeraka odnosno 20 puta više od iPhoneova prve generacije. Iako mnogi smatraju ovu usporedbu nepravednom (s obzirom na cijenu, dugovječnost, dostupnost tržišta), za sve ljubiteljice tehnologije podatak je više nego zabavan.

Sjećate li se da je baterija ovog mobitela mogla bez problema izdržati i do tjedan dana bez punjenja? A igrice Zmija II, koja je u to vrijeme predstavljala elitni način trošenja vremena i to jedno desetljeće prije nego što je debitirao iOS app Store? Uz Zmiju, raspoložive su bile tri igrice od kojih je barem jedna, Space Impact, bila pristojna. Na Nokii 3310 bilo je moguće i preuzimanje melodija zvona te postavljanje čuvara zaslona, što je tada bio priličan novitet.

Kućište odnosno originalnu masku bilo je moguće zamijeniti drugima u raznim bojama i dizajnu. Baterija je također bila podložna zamjeni. Unaprijeđena funkcija slanja tekstualnih poruka omogućavala je i razmjenu većeg broja znakova.

Ipak, mobitel bez kojeg možda dugo vremena nismo smogli zamisliti život, prilično smo zaboravili. Zanimljiv je podatak da je 2000. godine ovaj mobitel bio u vlasništvu 53 posto Amerikanaca, a 2006. ova statistika popela na 73%. Nokia je i bila popularna među mlađim korisnicima i mnogima je to bio njihov prvi mobitel.

A je li Nokia 3310 bila i vaš prvi mobitel?

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Šta ništa, nebi se složio da kad pane na pod da nema štete, kod nas je razbila kamen na stepenicama, a stric je pokušavao razbiti čekićem, komad čekića se odlomio i odletio…

  • jedini put kad je Chuck Norris završio u bolnici je bio kad mu je Nokia 3310 ispala iz ruke na nogu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.