2 situacije u kojima ne smijete jesti grejp

Grejp je na glasu kao zdrava namirnica koja je poželjna u svakodnevnoj prehrani. Međutim, ako razmišljate o procesu detoksikacije ili pijete ljekove, onda biste ga obavezno trebali maknuti s jelovnika jer u tom slučaju ometa rad jetre, glavnog organa-katalizatora u našem tijelu.

Jetra ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu jer obavlja brojne funkcije: u njoj se čuva glikogen (uskladišteni šećer), proizvode krvne bjelančevine, uklanja kolesterol, pokreće procese pretvorbe aminokiselina ili drugih molekula u glukozu nakon potrošnje zalihe glikogena.

Njezina ključna uloga je proces detoksikacije koji štiti od štetnog utjecaja brojnih toksina kojima smo u današnjem suvremenom životnom stilu svakodnevno izloženi. Zato se obično kaže da je jetra ‘ogledalo’ našeg zdravlja.

Iz konzumirane hrane i pića izvlači toksine, razgrađuje ih u manje štetne tvari te ih čuva ili uklanja iz organizma, a pravilnim odabirom namirnica pomažemo joj pomažemo da ostane zdrav organ i nesmetano obavlja svoju funkciju.

Namirnica koju treba izbjegavati ako se pripremate za režim detoksikacije ili uzimate lijekove je – grejp. Iako se radi o iznimno zdravoj namirnici poželjnoj u svakodnevnoj prehrani, u slučaju detoksikacije i kod uzimanja lijekova ona ometa rad jetre.

Točnije, usporava i blokira djelovanje CYP314, zaduženog za razgradnju toksina i štetnih tvari. Uloga tog enzima u tijelu je iznimno važna jer pomaže u izlučivanju toksina iz tijela.

(www.zadovoljna.hr)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.