18 vrsta ponašanja psa: Evo što time želi reći – i kako se osjeća

1. Vjeruje vam

Bacio se na leđa i pokazuje vam trbuh. To je najveći pokazatelj povjerenja. To što ga češkate po trbuhu je za njega velika duševna poslastica i poruka da ste zadovoljni.

2. Traži pažnju

Stavlja vam glavu na koljena, gleda vas u oči dok su mu uši opuštene. Kada vam ruku gurka nosom time želi reći da ga češkate.

Ako se pomalo nametljivo naslanja na vlasnika, time pokazuje da i on traži malo ljubavi, nježnosti i zagrljaja. Kao i ljudi, i psi vole kada je pažnja usmjerena prema njima. Tada se gotovo rastapaju od miline.

3. Znatiželjan je

Uši su mu podignute i u pozi prema naprijed, a rep je u zraku malo iznad horizontale. To pokazuje da je znatiželjan, pronašao je nešto zanimljivo i ima namjeru to istražiti.

4. Treba mu predah

Ako liže nos, a to nema veze s hranom, to pokazuje kako je pod stresom i treba odmor od onoga što radite, recimo, od treninga.

5. Oprezan je

Oči su mu širom otvorene, uši su prema naprijed, a rep mu je u horizontalnom položaju i lagano se pomiče s jedne na drugu stranu. Ovo pokazuje da je pas zabrinut zbog nečega, ali još nije siguran radi li se o opasnosti.

To je neka vrsta upozorenja i procjena situacije, prenosi Bright Side.

6. Upozorava

Oči su mu usredotočene, uši su prema naprijed, usta zatvorena, a rep u horizontalnom položaju i polako se pomiče lijevo desno. Stoji u pozi malo nagnut prema naprijed. Ključna razlika između opreza i upozorenja je to što su mu usta zatvorena kada upozorava.

Ovim položajem pokazuje da mu se ne sviđa situacija u kojoj se našao i stav mu je obrambeni ili zaštitnički. Fokusirani pogled i zatvorena usta su prvi znak upozorenja nekome da mu se ne približava.

SavePetGuide2Hailey NationPet Dog Training

7. Ljut je

Uši su mu nagnute prema naprijed i malo raširene formirajući slovo “V”. Nos i čelo su mu naborani, rep podignut, a dlaka na leđima je nakostriješena. Kada je ljut usta su psu otvorena i vide se zubi. To pokazuje da se osjeća vrlo dominantno i ljuto.

8. Prestrašen je i pokoran

Kada se pas osjeća tako, tijelo mu je spušteno, rep je podvijen ili na podu, a ponekad može njime lagano mahati. Uši su mu skroz iza, a kontakt očima vrlo kratak. Ponekad jedna šapa može biti podignuta.

Ovakav govor tijela pokazuje da se pas uplašio, ali pokušava izbjeći sukob i prihvatiti viši rang pojedinca zbog kojeg se osjeća ugroženo – to može biti čovjek, drugi pas ili bilo koja druga životinja.

9. Uplašen je i agresivan

Tijelo mu je spušteno, a kutovi usana povučeni. Uši su mu iza, ali dlake na leđima su nakostriješene. Ovo pokazuje da je pas prestrašen, ali nije pokoran i mogao bi napasti u bilo kojem trenutku.

10. Razigran je

Rep je visoko u zraku i možda maše njime. Uši su mu, također, u zraku, usta otvorena, a moguće i jezik vani. Prednje noge su savijene. Ova poza je poziv na igru. Psi su često u ovom položaju trenutak prije nego počnu skakati ili trčati.

11. Nešto želi

Izraz lica sa širom otvorenim očima i lagano nagnutom glavom, se može nazvati klasikom, jer ga psi uvijek koriste kada nešto žele, recimo, da im dobacite zalogaj dok ručate.

Sličnu metodu koriste i mala djeca kada pokušavaju nešto dobiti – rašire oči koliko god mogu ne bi li bili što umiljatiji.

12. Opušten je

Uši su mu gore, ali ne strše prema naprijed. Usta su mu otvorena, a jezik je vani. Rep je opušten. To pokazuje da se pas osjeća ugodno. Mnogi psi prate vlasnika i dok obavlja nuždu.

Ako vrata WC-a nisu zatvorena, pas će sjesti pored njega, gledati ga i čekati da završi – sasvim opušten. Po riječima veterinara, to rade jer instinktivno osjećaju da trebaju slijediti vlasnika, odnosno raditi sve što radi obitelj, prenosi portal animalchannel.co.

13. Donosi male darove

Na primjer, u zubima će vam donijeti najdražu lopticu da se zajedno igrate. Psi vole interakciju i vole podijeliti osjećaj radosti s vlasnicima. Ako lopticu izignorirate, mislit će kako vam se dar ne sviđa, pa će vam ponuditi drugu svoju igračku – preslatko.

14. Liže vas po licu

To može biti po licu ili po nekom drugom dijelu tijela, a psi na ovaj način pokazuju da su pokorni vlasniku, tako umanjuju svoj osjećaj stresa i izražavaju ljubav.

15. Skače kada dođete kući

Čak i prije nego uđe u kuću, pas će prepoznati znakove da mu se vlasnik vraća kući, možda po zvuku automobila, škripanju vrata na dvorištu itd., i tada počinje veselo, pomalo kaotično skakanje i jurišanje po kući – koje možemo nazvati i plesom velike sreće.

Na taj način poručuju “Nedostajao si mi i jako sam sretan što si se vratio”.

17. Tješi vas kada ste tužni

Psi jako dobro znaju kada s vlasnicima nešto nije kako treba ili kada se osjećaju tužno. Oni jako dobro čitaju govor tijela.

U takvim situacijama se pokušati utješiti vlasnika, možda stavljanjem glave u krilo, dodirivanjem šapom, ležanjem na njegovim nogama. Što god radio, bit će pažljiv i ne previše nametljiv.

18. Ušulja se u krevet

Ne postoji pas koji ne bi bio najsretniji na svijetu da može spavati sa svojim vlasnikom na krevetu, zalijepljen za njega, kao u čoporu. To je razlog zašto se znaju ušuljati u krevet i kad znaju da ne smiju – isplati se riskirati za par trenutaka užitka, prenosi 24sata.hr.

(www.jabuka.tv) 4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.