16 stvari koje nikada ne biste trebali stavljati u sušilicu rublja

Sušilice za rublje zamijenile su klasični način sušenja u mnogim domovima. Ubrzale su postupak sušenja, slaganja i spremanja odjeće u ormar, no zbog visokih temperatura neku odjeću je bolje ne sušiti u njoj jer se može skupiti ili oštetiti.

1. Grudnjaci

Visoke temperature mogle bi uništiti materijale od kojih je napravljen grudnjak i promijeniti njegov oblik. Operite ih pa osušite na zraku kako bi zadržali oblik.

2. Ruksaci i vrećice za višekratnu upotrebu

Njih treba često prati i čistiti, ali ne i stavljati u sušilicu, osim ako nisu izrađene od 100 posto pamuka. Zbog topline se mogu stisnuti i uništiti njihova unutarnja struktura.

3. Koža

Čak i ako ste u gužvi, nemojte pokušati sušiti kožu, čak ni umjetnu. Zbog velike topline ona se može iskriviti ili puknuti.

4. Svila i osjetljive tkanine

Nježne tkanine poput svile i čipke nikada ne bi trebale ići u sušilicu. Zbog velike vrućine mogu se naborati ili uništiti.

5. Oprema za vježbanje

Većina današnje odjeće za vježbanje izrađena je od vlakana koja upijaju vlagu. Da bi zadržali oblik i svojstvo upijanja vlage, izbjegavajte sušilicu i ostavite da se nakon pranja osuše na zraku.

6. Tenisice

Nakon pranja tenisica preskočite sušilicu. Velika vrućina može uzrokovati odvajanje potplata i iskrivljivanje materijala. Ostavite ih da se osuše na zraku najmanje 24 sata prije nego što ih ponovo obujete.

Za brže sušenje, napunite cipele starim novinama. Stranice će upiti vlagu i ubrzati sušenje.

7. Veste

Pleteni džemperi mogu izgubiti oblik ako se krivo operu. Uništiti ih možete i sušenjem na visokoj temperaturi. Vlakna se mogu smanjiti ili istegnuti.

8. Prirodno i umjetno krzno

Prekomjerna vrućina može uzrokovati pucanje ili ispadanje krzna. Jednostavno ga objesite da se osuši na zraku i sunčevoj svjetlosti. Što se tiče umjetnog krzna, vlakna se na toplini mogu zaplesti.

9. Gumene prostirke i tepisi za kupaonicu

Prostirke prenose bakterije pa ih treba često prati i dezinficirati u vrućoj vodi. No, nikada ih ne treba stavljati u sušilicu za odjeću na jaku toplinu. Gumena podloga može se raspasti i rastopiti.

10. Kupaći kostimi

Kupaće kostime treba prati hladnom vodom. Ali nakon pranja, ostavite da se osuše na zraku jer će se uništiti materijal.

11. Neke čarape

Bilo da su svilene čarape ili vunene, one se trebaju sušiti na zraku kako se ne bi sakupile i uništile.

12. Odjeća sa šljokicama i perlicama

Ako imate odjeću sa šljokicama ili perlicama, držite ih podalje od sušilice. Majice sa zalijepljenim printevima ili ukrasima također nemojte stavljati u sušilicu jer će toplina otopiti ljepilo, a perle i šljokice ispasti.

13. Papuče

Nemojte ih stavljati u sušilicu. Zbog topline se potplati mogu odvojiti, a ukrasi rastopiti.

14. Vunena odjeća

Nikakva odjeća od vune ne bi trebala ići u sušilicu. Mogla bi se stisnuti, a vlakna se mogu ispreplesti i uništiti.

15. Tkanina s mrljama od ulja

Nemojte sušiti masne krpe ili odjeću uprljanu uljem ili benzinom. Zbog velike vrućine one se mogu i zapaliti, piše 24sata.hr.

16. Sve što nije odjeća

Ne stavljajte ništa u sušilicu dok ne provjerite džepove kako u njima ne bi nešto ostalo. Najbolji način za sprječavanje katastrofe je okrenuti svaki džep prije nego što stavite odjeću u perilicu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.