15 tisuća vjernika na sedmoj večeri Devetnice

ŠIROKI BRIJEGSveta misa na kojoj je blagoslov djece redovito okupi veliki broj vjernika. Tako je bilo i sinoć, 12. kolovoza, na 7. večeri devetnice na čast Uznesenja Blažene Djevice Marije. Broj vjernika kao na Uočnicu – oko 15.000.

Molitvu krunice, misna čitanja i molitvu vjernika predmolili su članovi Franjevačkog svjetovnog reda. Molitvu Devetnice Gospi Širokobriješkoj predmolio je gvardijan fra Sretan Ćurčić. Misno slavlje predslavio je fra Marinko Šakota iz Međugorja u suslavlju s fra Sretanom i braćom dominikancima, fra Hrvojem i fra Vjekoslavom Lasićem. Na svetoj misi je pjevao Veliki širokobriješki Zbor »Sveta Cecilija« pod ravnanjem s. Mire Majić.

U uvodnom dijelu svete mise fra Marinko je kazao: »Cilj Euharistije su one riječi koje čujemo na koncu svete mise: Idite u miru! Idi u miru! Nosi mir! Isus ti kaže: Obrati se i vjeruj Evanđelju. Vjeruj Radosnoj vijesti. Koja je to radosna vijest? To je: Čovječe, Bog te voli. Sine, kćeri, Bog te voli. Bog ti prašta. Povjeruj u to! Ako povjeruješ, ti se oslobađaš. Ti se liječiš. Ti ozdravljaš. Pogriješio sam, jesam, ali Bog mi prašta. Ja vjerujem, Gospodine, da mi praštaš, ja vjerujem da me voliš. Ja vjerujem da me prihvaćaš takvog kakav jesam. To je prvo: Vjerujem da mi Bog prašta. Drugo: Bog želi da se praštanje, milosrđe koje je učinio tebi, dalje lije, razlijeva preko tebe, da ti postaneš korito jedne rijeke koja se širi. Zamislite koliko je nas ovdje, svi smo mi korita rijeke milosrđa Božjeg koje se širi. Nemoj večeras ostati bara, kaljuža. Kažemo: Bože oprosti mi, ali okrenemo se prema drugom i ne želimo mu oprostiti. Budi korito rijeke da se Božje milosrđe širi. Zato sada oprosti osobi koja te je povrijedila.«

Riječi Evanđelja navijestio je fra Sretan Ćurčić, a fra Marinko je u propovijedi s naslovom »S Marijom, pomoćnicom kršćana«, između ostaloga istaknuo: »Marija nam je pomoć svojim primjerom. A tko je Mariji bio pomoć? Elizabeta hvali Marijinu vjeru, a Marija svu pozornost od sebe usmjerava prema Bogu kazavši: Veliča duša moja Gospodina! Ne ja, nego On. Bog je snaga i pomoć u Marijinu životu.

Marija ne živi sama, ne razmišlja sama, ne donosi odluke sama, nego sve s Bogom, s Isusom. Marija ima svoje mišljenje i kaže ga, a onda sluša što kaže anđeo Gabrijel, što kaže Isus… uzima te riječi i pohranjuje ih u svoje srce, traži istinu i uči od drugih.

Nije mi važno moje mišljenje nego istina. Tomu nas Mariju uči.

Marija je pomoćnica u vjeri, jer ona ima povjerenje u Boga. Marija nije snažna sama, ali pošto vjeruje, postaje snažna. Ne računa više samo na sebe i na svoje snage nego na Boga. Činite kao da sve ovisi o vama, ali očekujte kao da sve ovisi o Bogu, govorio je sv. Ignacije. Ti se osjećaš slab, ali ako vjeruješ, ako imaš povjerenje u Boga, ti postaješ jak. Marija mnogo toga ne za, ali vjeruje. Vjera nije znanje. Vjera je snaga! Vjera se ne jača znanjem nego molitvom.

Marija ne očekuje ništa servirano od Boga. Mi ponekada molimo: Bože daj mi zdravlje, mir u kući, daj mi rješenje, rezultate… Daj mi mir, a ja nisam spreman oprostiti. Marijo, pomozi mi… oslobodi me. A ako Marija ne pomaže, onda trči hodži, vračari… Kažemo: Bože, bez mene mi riješi problem. Bez promjene mene promijeni moju situaciju.

Marija nam je pomoćnica, jer nas upućuje Isusu. Na svadbi u Kani Marija kaže: Učinite sve što vam kaže. Činiš li što Isus kaže ili što ljudi kažu? Možda kažeš: Ni on mene ne pozdravlja, ne ću ni ja njega. Dakle, ti slijediš tog čovjeka. On ti je mjerilo ponašanja, a ne Isus.

Marija nam je pomoćnica i u teškim situacijama. U Marijinu životu ništa ne ide glatko. Ali u svakoj situaciji ona je otvorena Bogu i njegovoj misli. Prepreka na putu je ne zaustavlja, nego joj je to prigoda da provjeri svoju vjeru, svoju nadu i ljubav.

Sve što nam se na prvi pogled čini kao zlo, može zapravo biti dobro koje ne vidimo. Stoga smo mudri kada Bogu prepustimo da On odlučuje što je sreća, a što je nesreća, svjesni da On sve okreće na dobro onima koji ga ljube.

Samo bolna iskustva nose u sebi pouku da upoznaš sebe. Promatraj ranu, trpljenje, muku i uči. Osluškuj što je u tebi ranjeno, bolesno, na što si navezan, gdje još nisi sazrio… Uporabi patnju da bi prestao patiti.

Marija nam je pomoćnica. Toliko toga od nje možemo naučiti. Nije jednostavno slijediti je. Kad počneš od nje učiti, moraš se mijenjati, ne možeš ostati isti.

Fra Sretan je na kraju zahvalio najprije Bogu i onda najvećoj ženi, Mariji, koja je okupila veliki broj vjernika. Zahvalio je svima koji su doprinijeli da svetište izgleda veličanstveno i svima onima koji su prepoznali veličinu ovih susreta oko Gospe, ali je zahvalio i onima koji ne prepoznaju svetost trenutka i mjesta pa ga kvare svojim ponašanjem. Za sve njih gvardijan se pomolio zajedničkom molitvom.

Na kraju svete mise Nebeski Otac je po rukama svoga svećenika fra Marinka izlio svoj blagoslov na svu djecu koju su majke i očevi držali u naručju.

Lijepo je bilo sinoć na Brijegu. Oko Marijinog kipa se zahvaljivalo i molilo, obilazilo na koljenima, s krunicom u ruci, sa srcem punim pouzdanja. Molitva se nastavila i poslije svete mise u tišini Brijega, dok se čekalo na odlazak kući, a Majka je i u mraku vidjela i brisala suze svoje djece.

Večerašnju svetu misu predmolit će fra Josip Vlašić, duhovni asistent FSR-a i Frame, na temu ”S Marijom, zdravljem bolesnih.” Cijeli program Devetnica možete pogledati OVDJE.

(franjevci-siroki-brijeg.info | Jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.