15 milijuna KM mladima u FBiH za rješavanje stambenog pitanja

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, donijela Odluku kojom se odobrava kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2022. godinu, u iznosu od 15 milijuna KM.

Ova sredstva odobravaju se Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina, te fiksnom kamatnom stopom od 0,1 posto godišnje, priopćio je u četvrtak Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sredstva će se koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. Ovo će u značajnoj mjeri doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji, kao i jačanju kreditnog potencijala Union banke i mogućnost ponude dugoročnih kredita stanovništvu.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je od pokretanja linije stambenih kredita za mlade 2018. godine, ukupno odobreno 1.128 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosa od 110.031.162,81 KM, a prosječna starosna dob korisnika je 32 godine, od kojih je 57 posto s visokom i višom stručnom spremom, a 17 posto ima magistarsko i doktorsko zvanje.

Korisnici stambenih kredita dolaze iz 50 gradova u FBiH. Ukupan iznos odobrenih kreditnih zahtjeva financiran je od Vlade Federacije BiH sa 55 milijuna KM i učešća Union banke sa 55.031.162 KM.

315. sjednica Vlade FBiH (Foto: Vlada FBiH)

Također, po osnovu kredita iz 2021. godine, koji je trenutno operativan radi kasnijeg početka uvjetovanog epidemiološkom situacijom, formiran je kreditni portfolio za fizičke osobe.

Rezultati su, između ostalog, 243 odobrena i realizirana kreditna zahtjeva u ukupnom iznosa od 25.409.217,60 KM, a nakon procesuiranja zahtjeva u obradi očekuje se ukupno 269 odobrenih i realiziranih kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28.470.217,60 KM.

Prosječan iznos kredita je 105.150,28 KM, dok je prosječna starosna dob korisnika kredita 30 godina, od kojih 56 posto s visokom i višom stručnom spremom, a 13,6 posto ima magistarsko i doktorsko zvanje. Korisnici stambenih kredita dolaze iz 39 gradova u FBiH.

Federalno ministarstvo financija ovlašteno je da u ime Vlade FBiH zaključi Ugovor o kreditu po subordiniranim uvjetima s Union bankom, a za potpisivanje ovog ugovora ovlaštena je federalna ministrica financija, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.