14. veljače u Mostaru: Jedni se sjećaju ubojstva franjevaca, drugi slave Dan oslobođenja

Svake godine na ovaj dan u Mostaru se, uz Valentinovo obilježavaju dvije kontradiktorne stvari, a tako će biti i ove godine.

Mostarski fratri se prisjećaju mučki ubijene subraće, a antifašisti isti dan slave kao Dan oslobođenja Mostara, piše Dnevni List.

Franjevce bacili u Neretvu

Gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina najavio je da će u četvrtak navečer u 18 sati, u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru biti slavljena sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike grada Mostara i okolice, koji su žrtve II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

Podsjetio je da je to u skladu s učenjem pape Ivana Pavla II, koji je kazao: “Potrebno je, da mjesne Crkve učine sve, da se ne prepuste zaboravu spomen onih, koji su pretrpjeli mučeništvo!”.

14. veljače 1945. partizani su iz mostarskog samostana odveli sedmoricu svezanih fratara: provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja te fra Jozu Bencuna, fra Bernardina Smoljana, fra Rafu Prusinu, fra Kažimira Bebeka, fra Nenada Pehara. Fratri su odvedeni u pravcu rijeke Neretve i pogubljeni, najvjerojatnije, na mjestu zvanom Čekrk.

Očevici tvrde da su ih partizani bacali u vodu s kamenom oko vrata.

Oslobođenje

S druge strane, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar poziva na obilježavanje 74. godišnjice oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu, u subotu, 16. veljače, od 11 sati. U sklopu obilježavanja godišnjice “oslobođenja grada od fašizma” održati će se svečani program, dodjela priznanja te polaganje cvijeća na Partizanskom spomen groblju.

Dolazak u Mostar na obilježavanje 74. godišnjice oslobođenja od fašizma u Drugom svjetskom ratu više je od sjećanja na taj važan dan. Očekujemo vas otvorenih srca, u nadi da će vrijeme koje je pred nama biti bolje, pravednije i slobodnije. Smrt fašizmu – sloboda narodu! poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.