13 načina na koje debljate svoje dijete

Djeca su danas deblja nego ikada. Gotovo svako treće je punašnije ili pretilo. Roditelji, koji i sami vode bitke s debljinom, niti ne primjećuju taj problem kod svog djeteta.

‘Čak i ako vide da imaju problem, ne pričaju o tome jer se boje da bi dijete moglo razviti poremećaj prehrane’, upozorava pedijatrica Ari Brown i autorica knjige Baby 411.

Studije su pokazale da učenje zdravoj prehrani kod pretile djece smanjuje pojavu poremećaja prehrane.

Nedostatak sna

Kada mala djeca i predškolarci imaju manje od 10 sati sna, znatno im se povećava rizik od pretilosti u budućnosti, tvrdi se u izvještaju Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine. Nedovoljno sna može utjecati na center za regulaciju metabolizma, a tu niti popodnevno spavanje ne može pomoći.

Što ne vidite, ignorirate

Možda kod kuće djecu ne hranite čipsom i sličnim grickalicama, ali to ne znači da ih ona ne dobiju dok vi ne gledate. Većina djece dane provode u vrtićima ili školama, gdje bi također trebali dobivati dovoljno svježeg voća i cjelovitih žitarica, što najčešće nije slučaj.

Natakanje sokovima

‘Kao pedijatricu, stalno me pitaju kada djeci treba početi davati sokove. U isto vrijeme kada i čokoladu – dakle što je kasnije moguće, u malim dozama i kao poslasticu’, kaže glasnogovornica Američkog društva pedijatara i stručnjakinja za dječju pretilost. Sokovi su puni kalorija i šećera sigurno nisu zdravi poput voća. Osim toga, svakodnevno konzumiranje potiče sve veću želju za slatkim pićima. Držite se preporuke Američke pedijatrijske akademije -manje od 2 dl soka dnevno za djecu ispod 6 godina.

Prevelike porcije

Puno roditelja ne shvaća kako bi porcija trebala izgledati i inzistiraju da djeca pojedu prevelike obroke. Idealan obrok trebao bi se sastojati od polovice povrća, četvrtine ugljikohidrata i četvrtine mesa. Najjednostavniji način da odredite koliki bi komad mesa ili ribe trebao biti jest veličina djetetovog dlana, a porcija voća, povrća ili mlijeka veličina šake.

Ne pazite na vlastitu debljinu

‘U trudnoći je teško paziti na debljanje, ali je važno za zdravlje bebe. Pretile žene mogu programirati pretilost kod beba’, kaže dr. Brown. Studija je pokazala da je veća težina u trudnoći povezana s težom djecom u dobi od tri godine. Trudnice koje dobiju preko 16 kilograma u trudnoći imaju četiri puta veće šanse da će im djeca biti deblja u dobi između dvije i tri godine.
Novo je istraživanje pokazalo da i teži očevi imaju veće šanse imati pretilu djecu od težih mama. Stručnjaci kažu da tu veliku ulogu igra važnost uzora. Oba roditelja moraju paziti na prehranu. Ne možete vi jesti čips i očekivati od njih da ga ne jedu. Oni gledaju i uče od vas.

Naručivanje dječjih menija

Prije pedeset godina, djeca su jela isto što i roditelji. Nisu imali odvojenih jela ili porcija. Dječji meniji trebali bi samo biti manje porcije istog jela. No, s vremenom se razvija ideja posebne kuhinje za djecu, a mi smo popustili da se na dječjem jelovniku prečesto nađu hamburgeri, sir, pizza, pileći medaljoni i naravno pomfrita. Nezdravo – i deblja.

Adaptirano mlijeko

‘Izgledi da će biti prekomjerne težine manji su 20 do 30 puta kod dojene djece’, kaže dr. Dolgoff. Iako nije jasno zašto su dojene bebe mršavije, možda zato što su sklonije stati u trenutku kada su site. Djeca hranjena adaptiranim mlijekom često dobiju i nekoliko dodatnih gutljaja na koje ih se prisiljava na kraju hranjenja. Američki pedijatri savjetuju da bi dijete već s godinu dana trebalo maknuti s bočice, jer zbog mlijeka ne dobijaju dovoljno ostale hrane bogate proteinima i željezom, koje trebaju za razvoj.

Sjedenje za kaučom

Ne samo da nemaju sigurna igrališta, nego polovica djece nema niti park. Roditelji i djeca ne trče uokolo zajedno kao nekada i tako doprinose dječjoj pretilosti. Djeca se općenito ne kreću dovoljuno. Štoviše, novo je istraživanje pokazalo da se trogodišnjaci ili četeverogodišnjaci ne igraju dovoljno. To je loše, jer su dnevne fizičke aktivnosti ključne za razvoj predškolaraca. Pomozite djetetu da pronađe načine da bude aktivno – bez obzira radi li se o penjanju po stepenicama u zgradi ili igranju u parku.

Isključite TV

TV zna biti glavni oslonac roditelja – ponekad je teško zamisliti kako bismo se otuširali u miru da nema TV-a. Ali svo to pretjerano gledanje ima svoju cijenu – sjedenje pred ekranom direktno je vezano s debljanjem. Osim toga, programi za djecu često su pretrpani reklamama za nezdrave prehrambene proizvode. Savršena podloga za pretilost – mediji, reklame i neaktivnost, poručuje Američko pedijatrijsko društvo.

Preskakanje obiteljskih obroka

Obitelji koje zajedno objeduju mogu se zajedno boriti protiv pretilosti. Imati barem tri zajednička obroka povećava šanse djeteta kod usvajanja zdravih prehrambenih navika, piše časopis Pediatrics. Razlog – djeca će vjerojatnije jesti zdraviju hranu za obiteljskim obrokom.

Obrok ispred ekrana

Gotovo 83 posto djece od 6 mjeseci do 6 godina dnevno gleda televiziju preko dva sata dnevno, što je navika koja vodi do toga da se često i jede ispred ekrana. Kako ih događanja na ekranu ometaju, djeca ne osjećaju sitost i sklona su prejedanju. Zato isključite TV tijekom obroka, čak i ako to znači da ćete morati istrpjeti nekoliko ispada bijesa prije nego se svi priviknu na novo obiteljsko pravilo.

Hranjenje u restoranima brze hrane

Većina roditelja tome nije sklona, no ponekad u nedostatku vremena za kuhanjem ipak pokleknu. ‘Djeca dnevno jedu oko 187 kalorija više na dan kada jedu fast food. Znači, ako ga jedu samo jednom tjedno, samo zbog te će navike na godinu dobiti preko jedan kilogram. Ako ga već ne možete izbjeći, birajte neku zdraviju opciju na meniju. Možda će trebati vremena da se dijete navikne na promjenu, ali vi ste ti koji odlučujete.

Prepuštate djeci da donose pravila

Kako bismo postigli da za večerom svi budu sretni, često idemo linijom manjeg otpora i svakom članu obitelji služimo drugo jelo, ili dajemo sendviče tri dana zaredom kako bismo izbjegli svađanja i natezanja. Kako biste djetetu pomogli da osvijesti koja je hrana dobra za njega, neka vam pomaže kod njezine pripreme. Ponudite mu izbor povrća i neka sudjeluje u barem malo dijelu pripreme obroka. Ako dijete odbija jesti, pričekajte. Prije ili kasnije će ogladnjeti i pojesti, savjetuju stručnjaci. Pobrinite se da dijete ne postavlja pravila – nego vi. (Magazin.hr)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.