120 milijuna radnih mjesta u turizmu ugroženo zbog korone

Oko 120 milijuna radnih mjesta u turizmu diljem svijeta ugroženo je zbog pandemije covida-19, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

U prvih pet mjeseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjili su se za više od pedeset posto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma, rekao je on.

Sveukupno je ugroženo oko 120 milijuna izravnih poslova u turizmu.

Dok su u mnogim dijelovima svijeta na snazi restriktivne mjere zbog covida-19, letovi prizemljeni, a granice zatvorene, Guterres kaže da su posebice teško pogođene zemlje u razvoju, uključujući one u Africi.

Pad prihoda doveo je do porasta krivolova i uništavanja staništa u zaštićenim područjima i oko njih, a zatvaranje mnogih lokacija koje su na popisu Svjetske baštine lišio je zajednice važnih sredstava za život, dodao je čelnik UN-a.

To se također negativno odrazilo na žene, ruralne zajednice i domoroce, kazao je on ukazavši na važnost obnove turističkog sektora koji zapošljava jednog od deset ljudi širom svijeta.

Guterres je naveo pet ključnih područja, uključujući ublažavanje društveno-ekonomskih učinaka pandemije i podržavanje zelenog rasta kao načine za promicanje oporavka tog sektora.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.