12 godina od velikih navijačkih nereda u Širokom Brijegu

Na današnji dan, 4. listopada 2009. godine, prije 12 godina, oko stadiona Pecara u Širokom Brijegu vodio se ulični rat između navijača FK Sarajevo “Horde zla” te policije, domaćih navijača i stanovništva.

Neredi su se dogodili uoči utakmice Širokoga Brijega i Sarajeva koja toga dana nije niti odigrana, a smrtno je stradao 24-godišnji Sarajlija Vedran Puljić koji je ubijen hicem iz vatrenoga oružja, a ulice oko stadiona Pecara i nešto šire izgledale su toga dana poput ulica neke od zemalja Bliskog Istoka u jeku žestokih ratnih sukoba.

S obzirom na to da je toga dana većina policijskih snaga bila raspoređena u Mostaru, gdje se igrao derbi Zrinjskoga i Veleža, “Horde zla” su u polusatnom rušilačkom pohodu uništile sve poslovne prostore u sklopu stadiona Pecara te ostale objekte u blizini stadiona. Također, zapalili su i jedan policijski automobil, a na desetke drugih su uništili.

Također, sarajevski huligani su na kućnom pragu nožem zboli Željka Zadru, a za taj gnusan čin još nitko nije odgovarao. Za ubojstvo 24-godišnjega pripadnika “Hordi zla” osumnjičen je bio Oliver Knezović.

3D rekonstrukcija pokazala: Oliver Knezović nije mogao pucati na Vedrana Puljića!

Od nekoliko stotina pripadnika ”Hordi zla” koji su sudjelovali u neredima, osuđeno je njih deset, i to zbog sudjelovanja u paljevini, oštećivanju privatne imovine te napada na službene osobe.

U skladu s presudom navijačima: Edinu Turkiću (1983.) je izrečena kazna od četiri mjeseca zatvora, Aldinu Popari (1986.) pet mjeseci, Zlatanu Gačiću tri mjeseca (1986.), Vedadu Zubetljaku (1987.) tri mjeseca, Mirzi Šiljkoviću tri mjeseca, Mirzi Sokoloviću (1983.) deset mjeseci, Adisu Ahmetagiću (1986.) četiri mjeseca, Zlatanu Husiću (1990.) devet mjeseci, Muhamedu Grbi (1988.) tri mjeseca i Edinu Memiću tri mjeseca zatvora. Faruk Džanko (1989.) jedini je oslobođen.

Famozan će ostati i čin potpredsjednika Federacije BiH, Mirsada Kebe, koji je toga dana poput turskoga age “upao” u Policijsku postaju u Širokom Brijegu te odveo sa sobom u Sarajevo sedam pritvorenih huligana.

Dva dana poslije, 6. listopada 2009. godine dogodio se spontani prosvjed u Širokom Brijegu. Sve je počelo s desetak okupljenih građana na Trgu širokobrijeških žrtava, a kulminiralo je kada je više od 600 učenika Gimnazije fra Dominika Mandića bojkotiralo nastavu te se u koloni uputilo prema središtu grada.

Iz sata u sat pristizale su stotine ljudi, a prosvjedovalo se ispred zgrade Vlade ŽZH te ispred PU Široki Brijeg. Na prosvjedu se tada okupilo 5.000 ljudi.

Već 9. listopada održan je veličanstveni mirni prosvjedni skup na Trgu širokobrijeških žrtava na kojem se okupilo više od 10.000 Širokobriježana i gostiju.

Dodajmo da je 15. rujna 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo optužnicu te se Oliver Knezović više ne tereti za Puljićevo ubojstvo te ranjavanje još šestorice navijača. Knezovića sada terete za pokušaj ubojstva, još se ne zna koga točno određeno, te za opće opasnu radnju, odnosno da je zapucao ne ciljajući nikoga pojedinačno.

Tereti ga se da je oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i u pravcu grupe navijača Sarajeva ispalio deset metaka, pristajući najmanje jednoga od navijača lišiti života te ujedno ugroziti život i zdravlje drugih građana i službenika policije. Nije utvrđeno da je ikoga pogodio.

Dan nakon što je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izmijenilo optužnicu, Igor Puljić, brat stradaloga Vedrana Puljića, izjavio je da zna tko je ubojica njegovoga brata te da pravi ubojica i dalje slobodno živi.

Sve ovo je cirkus, cijeli slučaj se razvlačio dok nije zastario, a na kraju su Knezovića oslobodili. Nije meni krivo što su ga oslobodili, nego što policajac koji ga je ubio živi sasvim normalno. Dobio je manju suspenziju, to je bilo sve, izjavio je Puljić i dodao da pravo ime ne želi otkriti.

(www.jabuka.tv)