12 beba rođeno za vikend u Mostaru, ali tek za Božić se očekuje pravi baby boom

Klinici za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar je za protekli vikend rođeno ukupno 12 beba, točnije 26. i 27. lipnja 2020.

Rođeno je 10 dječaka i dvije djevojčice u ova dva dana. U nedjelju 28. lipnja nije bilo poroda, kazali su iz SKB-a Mostar za portal Jabuka.tv.

U KB Dr. Safet Mujić ovog vikenda nije bilo poroda.

Čestitamo svim sretnim i ponosnim roditeljima.

No, stručnjaci pravi baby boom u Hercegovini očekuju tek za Božić, zbog mjera smanjenog kretanja stanovništva za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.

Nakon snijega 2012. Mostarci su se godinama šalili i djecu nazivali “snježnim bebama”. Te godine rodilo se više djece nego obično, a na porodiljne odjele dovlačili su se kreveti sa drugih odjela. Izvjesno je da nas sličan scenarij očekuje u prosincu ove godine, te da će se mnoge obitelji proširiti za člana više.

Poznata mostarska ginekologinja prim. mr. sci.dr. Alma Vila Humačkić nasmijala se na ovaj upit očekuje li nas zbog pandemije, i produženog boravka u kućama za vrijeme intenzivnih mjera zaštite i policijskog sata opet baby boom.

Imamo znatan broj trudnica od 10-12 tjedna trudnoće što odgovara začeću u vrijeme pandemije. Apsolutno je povećan broj trudnoća. Svaka situacija takve vrste i vrijeme pojačanog straha nas veže jedne na druge. To se događalo i prvih godina rata, pa i par ovih mjeseci pandemije i broj trudnoća je povećan, kazala je doktorica Humačkić za portal Hercegovina.info.

Pripomenula da korona nije završila, a mjere se pojačavaju, pa će se možda ovaj trend i nastaviti.

S druge strane, dodala je, u vremenima kakva smo prošli spoznajemo prave vrijednosti, više se povezujemo i emotivno, a prisilno smo blizu i fizički, te se i svjesno odlučujemo za trudnoću.

U SKB Mostar kažu da na odjel dolaze samo trudnice s komplikacijama, a na preglede idu u domove zdravlja ili privatne ordinacije, te bi to trebalo sustavnije analizirati, da se vidi u kojoj je mjeri broj trudnoća povećan, prenosi Hercegovina.info.

A do sagledavanja stvarnog stanja neće se morati još puno čekati, jer će se bebe začete u ožujku rađati za pola godine.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.