100 godina od iseljenja braće Crnac s Tribošića na Uzdol

Ove godine navršava se 100. godina od odlaska braće Stipana i Marijana Crnjac s Tribošića na Donju Vast u župi Uzdol, općina Prozor-Rama. Riječ je o dvojici, od ukupno šestero braće, koji 1912. godine svoj novi dom i život započinju graditi na proplancima Uzdola i od tada Crnjci postaju novo prezime na području općine Prozor-Rama.

Braća Stipan i Marijan su, kao i mnogi ostali s našeg područja, nosili duhan u Bosnu preko Uzdola. Tu se upoznaju s mještanima te odluče kupiti komad zemlje na kojem kasnije počinju gradnju kuće. Preseljavaju s Tribošića i tu osnivaju obitelj od kojih danas potječe preko 490 potomaka.

Tako se u sklopu obilježavanja ove obljetnice, 15. rujna, organiziralo prvo okupljanje na Uzdolu, odnosno, Donjoj Vasti. U župnoj crkvi na Uzdolu,u 12:00 sati, bila je održana sv. misa za svu rodbinu i potomke s Uzdola te pristiglu rodbinu i potomke s Tribošića. Potom je uslijedio odlazak na groblje “Hraste”, gdje su se brojni okupljeni zajednički pomolili na grobovima predaka, uz položeno cvijeće i zapaljene svijeće.

Nakon toga uslijedio je odlazak staroj kući u Doline, kod Cigušća, i zajednički domjenak pod šatorom u Lokvi iznad Marića.

Dan kasnije, 16. rujna, organiziralo se zajedničko okupljanje na Tribošiću, odnosno, u Izbičnu. Prvo okupljanje bilo je u 10:30 sati, u župnoj crkvi u Izbičnu, gdje je svečanu sv. misu predvodio don Pavao Crnjac. Potom je uslijedio obilazak groblja i zajednička molitva na grobovima predaka pokopanih na groblju u Izbičnu. Nakon toga organizirana je zajednička proslava na Tribošiću.

Također je nakon svete mise maturantima i studentima fra Franjo Mabić uručio Sveto pismo na tri svjetska jezika: engleski, njemački i talijanski.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.