10 razloga zbog kojih “jabuka na dan tjera doktora van”

Jabuke su voće koje smatramo vrlo običnim, možda čak i dosadnim, a polako zaboravljamo onu staru “Jabuka na dan tjera doktora van”.

No, mislimo da je vrijeme da se vratite u djetinjstvo, pogotovo zato što postoji sve više dokaza da jabuke doista mogu čuvati Vaše zdravlje, olakšavati disanje zasititi Vas te ćete tako  lakše i efikasnije skinuti neželjene kilograme, piše Ordinacija.hr.

1. U svijetu razlikujemo nešto više od 7 i pol tisuća sorti jabuka. Ako biste, na primjer, željeli svaki dan pojesti jabuku druge sorte trebalo bi vam više od 20 godina da ih sve isprobate.

2. Prosječno, jedna jabuka sadrži 4,5 grama dijetalnih vlakana. Predlaže se na dnevnoj razini konzumirati 14 grama vlakana na svakih tisuću unesenih kalorija – tako da bi tri jabuke dnevno, uz normalne obroke, trebale zadovoljiti potrebe za vlaknima. Jedina topljiva vlakna koja sadrži jabuka su pektini i oni utječu na smanjivanje razine kolesterola u krvi.

3. Čak dvije trećine vlakana, kao i veliki broj antioksidansa, nalazi se baš u kori jabuke. Zbog toga, dvaput razmislite prije nego se odlučite oguliti jabuku.

4. U jabukama se nalazi veliki udio bora (borona) koji povećava koncentraciju, odnosno potiče lakše pamćenje, mentalnu svijest, ali i električnu aktivnost mozga.

5. Na mnoge se jabuke stavlja prirodni vosak nakon branja kako bi se spriječio ulaz bakterija u jabuke te kako bi se usporio proces zrelosti.

6. Istina je da jabuke mogu potpomoći u izbjeljivanju zubi, odnosno očuvati Vaše zube čistima. Naime, u njima se nalazi malatna kiselina. Ova kiselina koristi se u procesima izbjeljivanja zubi. Tako će i jabuka utjecati na uklanjanje nečistoća sa zubi.

7. Razlog zašto jabuka ne potone u vodi je to što se u njoj nalazi čak 25 posto zraka.

8. Ako želite da drugo voće ili povrće brže sazrije, stavite jabuku u neposrednu blizinu tih namirnica. Razlog tome je što jabuke ispuštaju etilen koji potpomaže sazrijevanje.

9. Sok od jabuke posmeđi odmah nakon što iscijedite jabuku zbog dodira sa zrakom, odnosno zbog oksidacije. Ovaj proces možete umanjiti ili spriječiti upotrebom limuna ili limete – koji preveniraju oksidaciju.

10. Jabuke također imaju veliki utjecaj na razinu hormona estrogena kod žena koje su u menopauzi – odnosno potiču njihovo lučenje. Ponovno je za ovo zaslužan bor, odnosno borona, mineral koji balansira razinu estrogena, održava energiju, ali i i utječe na smanjivanje gubitka kalcija – procesa koji često vodi do osteoporoze.

(Ordinacija.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.