10 pravila svih dijeta koje donose rezultate

Mnoge dijete izuzetno su iscrpljujuće, a ako se uspiju privesti do kraja, nakon nekoliko mjeseci kilogrami se ponovno vrate. Kako bi se to izbjeglo, tu je deset prehrambenih pravila koje savjetuju sve zdrave i efikasne dijete…

1. Mršavjeti polagano

Svi nutricionisti složit će se da je dobra i kvalitetna dijeta ona s kojom se ne mršavi više od jednog kilograma tjedno. Izgubi li se više od kilograma u tom periodu, to znači da su se osim vode i masnoće izgubi i mišićno tkivo, što, naravno, nije u interesu.

2. Ukinuti šećer ali ne i masti

Moderni nutricionisti savjetuju smanjeni unos šećera, no to ne vrijedi nužno i za masti. Naime, višak šećera koji dobivamo iz hrane poput tijesta i kruha taloži se kao salo. No uravnotežen unos masti doprinijet će osjećaju sitosti i prijeko je potreban za dobro zdravlje.

3. Uvijek jesti doručak

Kvalitetan doručak najbolji je način da započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručke koji sadrže kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljikohidrate.

4. Redovito jesti

Sve uspješne dijete promoviraju redovite, planirane obroke i zalogaje tijekom dana. Može se imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

5. Promjena načina života

Učinkovita rješenja za mršavljenje uključuju promjenu životnih navika i ne sadrže revolucionarne kemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavljivo tope naslage. Zato ne treba nasjedati na senzacionalizam i treba biti spreman na promjene ako se žele izgubiti neželjene kilograme.

6. Ne zaboraviti na proteine

Ključ za manje kilograma leži u nižoj razini šećera u krvi. Isto se postiže redovitim uzimanjem proteina uz kalorije, s obzirom na to da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu.

7. Ravnoteža u prehrani

Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u tijelu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve vrste namirnica i ne zalažu se da se jede isključivo jedna “čarobnu” hrana.

8. Ne brojati kalorije

Znanost i praksa potvrdile su da brojenje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Pojesti bezmasni kolačić uz kavu s mlijekom dugoročno može napraviti više štete procesu mršavljenja nego jaja sa slaninom uz šalicu biljnog čaja.

9. Obavezna fizička aktivnost

Promišljene dijete obvezno će podcrtati povećanje tjelesne aktivnosti. Bez nje nema zdravog niti kvalitetnog mršavljenja, piše Zadovoljna.hr.

10.  Zaobilaziti gotovu hranu

Nikako ne konzumirati hranu koja je prošla tvorničku obradu. Ona najčešće sadrži kemijske dodatke koje ne bi trebalo staviti u tijelo. Ako neki prehrambeni proizvod na polici dućana ne mogu se napraviti kod kuće, znači ne bi se trebali ni jesti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.