10 pasmina koje najbolje podnose hladnoću

Kada stignu temperaturni minusi, vrlo je važno da svog kućnog ljubimca zaštitite od hladnoće pomoću kaputića ili odijelca za pse te ne predugim boravkom vani.

Ipak, postoje i neke pasmine koje odlično podnose hladnoću. Štoviše, niske im temperature odgovaraju i na njima se osjećaju dobro. Saznajte koje su to dlakom odlično potkovane pasmine koje najbolje podnose temperaturne minuse, piše Zadovoljna.hr.

1. Sibirski haski

Pasmina koja potječe iz Sjeveroistočne Azije, a najpoznatiji su po životu na Arktiku. Sibirskom haskiju potrebno je puno kretanja kako bi fizički i mentalno ostao zdrav. Poznati su i po tome što su vrlo vokalni psi.

2. Samojed

Ovi zaigrani, nježni psi savršeni su životni suputnici, ali treba im dosta fizičke i mentalne stimulacije. Samojed potječe iz Sibira, a na početku je uzgajan za čuvanje krda sobova, lov i vuču sanjki. Danas ga njegova zbijena građa i agilna gracioznost čine snažnom, zabavnom pasminom.

3. Bernardinac

Nisu svi bernardinci tako nestašni kao Beethoven u istoimenom filmu, ali su zaista tako veliki te teže između 55 i 90 kilograma. Štoviše, bernardinci su zapravo prilično lijeni psi i nisu nužno previše zaigrani, ali to nadoknade ljubavlju i voljom za radom. Ovi mišićavi psi prijeći će kilometre kroz duboki snijeg u potrazi za ljudima koji su se izgubili.

4. Newfoundland

Savršeni obiteljski psi koji nisu previše energični te su vrlo prijateljski raspoloženi i zaštitnički nastrojeni. Newfoundland je miran i strpljiv pas i može težiti do 70 kilograma. Kanadska pasmina ima vrlo gustu, dugu dlaku koja je služila tome da pse štiti od hladnoće kada bi se našli u ledenoj vodi, a i danas se koriste u spašavanju ljudi iz vode. Ovi nježni divovi vrlo rijetko laju, ali puno sline. Ipak, i dalje su neodoljivi.

5. Pirinejski planinski pas

Nekoć su se ovi psi koristili za skupljanje stoke na strmim planinskim nagibima u Francuskoj te im nije problem hodati zahtjevnom, neravnom stazom. Pirinejskog planinskog psa krase elegancija i mirnoća – ipak su oni bili kraljevski psi u Francuskoj. Najnježniji su od svih pasa čuvara, najduže žive od svih velikih pasmina i jednostavno je brinuti se za njih. Pirinejski planinski pas obožava zimu, a njegova debela, dvostruka dlaka štiti ga i od najnižih temperatura.

6. Njemački ovčar

Jedna od najpopularnijih i najobožavanijih pasmina na svijetu također spada i među najpametnije, zbog čega njemački ovčari brzo uče te obožavaju biti aktivni, fizički i mentalno. Zbog toga se često i koriste kao policijski psi te vrlo uspješno obavljaju svoje zadatke. “Mana” je tih snažnih i energičnih pasa što često pate od displazije kukova, zbog čega ih treba kupovati samo od vjerodostojnih uzgajivača ili udomiti iz azila gdje ima i čistokrvnih i mješanih njemačkih ovčara.

7. Čau-čau

Dlaka ovih “pufastih” slatkiša podsjeća na toplu dekicu, zbog čega je čau-čau izuzetno tolerantan na niske temperature. Čau-čau obožava boraviti na snijegu i bez problema ga možete voditi sa sobom u snježne avanture. Osim kada je na snijegu, čau-čau je najsretniji kada je sa svojim vlasnikom, a kada spoji te dvije ljubavi, nitko sretniji od njega!

8. Bernski planinski pas

Ovaj pas ima sve – snagu, brzinu i pokretnost – ali će prema svom vlasniku uvijek pokazivati nježan temperament te neće tražiti puno fizičke aktivnosti. Ova pasmina, prvobitno uzgojena za vuču i vožnju u Švicarskoj, dovoljno je kršna i velika da nosi težak teret.

9. Aljaški malamut

Uzgajan za vuču teških tereta, trčanje i prelaženje ogromnih udaljenosti, aljaški malamut najbolji je pas za hladno vrijeme. Zašto je tako, objašnjava njegovo porijeklo – potječu s Aljaske te su najstariji i najveći među arktičkim psima koji se koriste za vuču sanjki i ostale vrste prijevoza, pri čemu ih grije njihova debela, grublja dlaka. Naravno, i ovi predivni gorostasi za vuču tereta moraju se koristiti razumno i nepretjerano jer im treba omogućiti i adekvatan odmor.

10. Akita

Pripadnike ove slavne japanske pasmine nekoć su mogli posjedovati samo pripadnici carske obitelji. U prošlosti su se statue akite poklanjale novim roditeljima kako bi im donijele zdravlje, sreću i dug život. Ovaj pas, izvorno uzgajan za lov po hladnom vremenu s gustim donjim slojem i hrapavim gornjim slojem dlake, sklon je ponašati se vrlo neovisno i tvrdoglavo, ali uvijek će biti odan i zaštitnički nastrojen prema svojoj obitelji.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.