10 najprodavanijih konzola svih vremena

Nijedna konzola nije se prodavala bolje od Sonyjevog PS2, ali najviše ih na popisu ima Nintendo.

Godine 1972. na tržištu se pojavila prva komercijalno dostupna konzola za kućne video igre – Magnavox Odyssey. Igrači su imali su izbor između dvije ugrađene igre pohranjene u uređaju, a koristili bi joystick i kotačiće kao kontroler.

Otad su konzole za videoigre prešle dug put, a tržište konzola izraslo je u industriju vrijednu više milijardi dolara; krajem ove godine ta će brojka narasti na više od 72,67 milijardi.

Grafika Enriquea Mendoze koju objavljuje Visual Capitalist koristi podatke VGChartza i navodi najprodavanije video konzole svih vremena, sa stanjem od 8. svibnja 2022.

Najprodavanija konzola za video igre svih vremena je Sony PlayStation 2. Više od 157 milijuna sustava prodano je diljem svijeta od njegovog lansiranja u ožujku 2000. Unatoč činjenici da se PS2 ne proizvodi od 2013. nijedna druga igraća konzola ga nije uspjela nadmašiti; sljedeće najbolje prodavane konzole, PS4 i Nintendo Switch, zaostaju za više od 40 milijuna primjeraka, piše Bug.hr.

10 najprodavanijih konzola svih vremena

Jedan od glavnih faktora za uspjeh PS2 bio je njegov ugrađeni DVD player. U to su vrijeme DVD playeri bili vrlo skupi, a na mnogim mjestima PS2 je bio jeftinija i učinkovitija alternativa. To je također bio jedan od prvih uređaja koji je bio “povratno kompatibilan”, što znači da su korisnici mogli većinu svojih PS1 igara igrati i na PS2. Prelaskom na novu konzolu igrači nisu morali kupovati cijelu novu kolekciju igara, a Sony je mogao iskoristiti svoju postojeću bazu korisnika.

I dok je Sonyjev PS2 najprodavanija konzola na popisu, Nintendo ih ima najviše: gotovo polovicu konzola na popisu proizvodi Nintendo (11), dok ih Sony ima sedam.

Trenutno najvjerojatniji kandidat za titulu najprodavanije konzole je Nintendo Switch kojih je početkom godine prodano 100 milijuna primjeraka. Uz puno galame oko mogućnosti proširene i virtualne stvarnosti, bit će zanimljivo vidjeti koje to nove značajke dolaze sa sljedećom generacijom igraćih konzola i hoće li to biti dovoljno da se nadmaši rekordna prodaja PS2.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.