10 mjera: FBiH će plaćati doprinose na minimalne plaće u realnom sektoru

Nakon sjednice Vlade Federacije BiH premijer Fadil Novalić izjavio je kako je usvojen Zakon o ublažavanju posljedica koronavirusa na ekonomiju u ovom entitetu.

Novalić je kazao kako će se spasiti sva radna mjesta koja se mogu spasiti.

Ovim zakonom počinje spašavanje ekonomije Federacije BiH. Za njegovu realizaciju radi se rebalans Proračuna i preispituje svaka stavka iz Proračuna. Zakonom predviđamo 10 mjera, a najbitnije je sačuvati radna mjesta, kazao je federalni premijer, prenosi Klix.ba.

Zakon predviđa da će doprinosi na minimalnu plaću biti plaćeni za sve subjekte u realnom sektoru, da je izuzet javni i financijski sektor.

Zakonom osiguravamo dodatna sredstva i županijama i općinama kroz prenamjenu sredstava. Ovdje prije svega mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, Civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva županije i općine moraju preusmjeriti na saniranje pandemije, izjavio je.

Posebno se mora voditi računa o gospodarstvenicima kojima je zabranjen rad, dodao je te kazao kako se Razvojnoj banci daje depozit od 80 milijuna KM za uspostavu jamstvenog fonda kao mjeru za osiguranje likvidnosti malih i srednjih poduzeća.

Za one koji nažalost ostanu bez posla Federacija će plaćati naknade preko zavoda za zapošljavanje. Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu, time i da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti, zaključio je Novalić.

Prava radnika u vrijeme epidemije: Solidarnost se mora pokazati i u praksi

Zakonom se predviđa 10 sljedećih mjera:

1. Subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja.

  • Na razini FBiH jamčimo uplatu doprinosa na minimalnu plaću radi održavanja zaposlenosti
  • Pozivamo i druge razine vlasti da svojim mjerama dodatno podrže poslodavce i obrtnike na bazi informacija s terena

2. Zakonom smo svim razinama vlasti omogućili da mogu vršiti premnamjenu sredstava, iz različitih fondova. Na primjer, sredstva za javna skloništa, naknada od prenamjene poljoprivrednog zemljišta i drugo. Iz ovih sredstava županije i općine trebaju pripremiti programe i osigurati dodatnu podršku za stanovništvo i gospodarstvo. Posebno se to odnosi na podršku za djelatnosti kojima je zabranjen ili onemogućen rad, te na ukidanje parafiskalnih nameta i naknada.

3. Zakonom osiguravamo stabilnost svih isplata iz Proračuna, mirovina, braniteljskih, socijalnih i drugih naknada

4. Gospodarstvenicima se ukida obveza plaćanja akontacije poreza na dobit

5. Obrtnicima se ukida obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak

6. Obustavlja se obračun i plaćanje zatezne kamate na javne prihode tijekom trajanja stanja nesreće i 90 dana nakon ukidanja stanja

7. Obustavljaju se svi pravni, parnični, izvanparnični i izvršni postupci za vrijeme trajanja nesreće

8. Za sva kašnjenja u plaćanju obaveza između poslovnih subjekata obustavlja se obračun zateznih kamata

9. Prekidaju se rokovi zastare dok traje stanje nesreće i 30 dana nakon prestanka stanja nesreće

10. Uspostavlja se Jamstveni fond za koji će Vlada izdvojiti depozit od 80 milijuna KM, a putem kojih će se jamčiti plasmani prema malim i srednjim poduzećima. Uz primjenu multiplikatora, malim i srednjim poduzetnicima će se staviti na raspolaganje 400 milijuna KM za potrebe likvidnosti.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv/FOTO: Fena)


5 komentara

  • Ovo je s anje od mjera, kao daju minimalne doprinose da bi na na kraju sve opet isto bilo na državnim računima, ovo ništa neće pomoći malim i srednjim poduzečima već će nas samo gurnuti u provaliju u kojoj već jesmo,ovi minimalni doprinosi od 200 KM na 4 radnika u obrtu kojeg vodim ništa neće pomoći s obzirom da se moraju podjeliti plaće od 6 000 KM, a ne radi se nikako da bi se taj novac zaradio. Vlada je trebala donijeti mjeru da isplati svima na račun njihive troškove plaća i doprinosa jer kako će se financirati kompletno društvo ako niko ništa ne troši

  • Ovo je definitivni slom gospodarstva, malog, srednjeg, proizvodnje posebno..

    Ovo što je Hrvatska napravila je jedino normalno i minimalno od jedne vlasti…

    Bog neka nam bude na pomoći…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.