10 glazbenika kojima su države zabranile ulazak

Prije nekoliko dana u metal krugovima pričalo se o nezgodnoj situaciji koju su grčki metalci Rotting Christ proživjeli na istoku, točnije u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju.

Nakon što su se tamo zaputili kako bi promovirali aktualni album “Their Greatest Spells”, frontman Sakis Tolis i njegov brat, bubnjar Themis Tolis, strpani su u tamošnji zatvor. Iako im se isprva nije otkrio razlog, njihovi odvjetnici su ih kasnije informirali da su na listi nepoželjnih osoba kada je riječ o nacionalnoj sigurnosti koja ih je zbog etikete sotonista strpala i pod potencijalne teroriste.

Ubrzo su pušteni na slobodu, uspješno su odradili koncert, a Sakisovo priopćenje je potom objavljeno putem Facebooka njihove izdavačke kuće Season Of Mist.

Ovakvi slučajevi cenzure nisu ništa šokantno, s obzirom da su mnogi metal i rock sastavi proživljavali raznorazne scene, kazne i zabrane. Ipak, osim raznih bendova alternativijih glazbenih pravaca, na udaru su se našli i razni pop i hip-hop izvođači.

Kao nastavak na gorespomenutu aktualnu vijest u metal svijetu odabrali smo nekoliko bendova i izvođača koji su se i sami suočili sa zabranama da se pojave i sviraju u određenim zemljama. Neki i nekoliko godina…

1. The Beatles

1964. godine zabranjen im je ulazak u Izrael. Komisija je ustvrdila kako bi prouzrokovali masovnu histeriju među mladima na koje bi imali negativni utjecaj. Prema njima The Beatles je također bio bend s nula umjetničke vrijednosti.

2. The Rolling Stones

1973. nisu bili poželjni u Japanu pa su strpani na njihovu crnu listu. Razlog su Jaggerove kazne povezane s drogom iz 1967. i 1970 godine.

 3. Bloodhound Gang

Iz Rusije su protjerani 2013. godine zato što je njihov basist ‘Evil’ Jared Hasselhoff gurnuo rusku zastavu u hlače na nastupu u Ukrajini. “Nemojte reći Putinu” izjavio je Jared, ali sirotoga su nažalost ipak cinkali…

 4. Led Zeppelin

1972. godine nisu bili dobrodošli u Singapuru. Njima su pak jako smetali dugokosi muškarci.

 5. The Clash

U tadašnjoj istočnoj Njemačkoj nisu smjeli nastupati jer su za njih imali previše politički nabrijanu glazbu.

6. Tyler, the Creator

Američkom reperu je prvo 2015. pripisana zabrana ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog njegovih kontroverznih tekstova, naročito na debi mixtapeu “Bastard” iz 2009. i albuma  prvijenca “Goblin” iz 2011. Prema ovlaštenima njegovi tekstovi potiču nasilje i diskriminiraju homoseksualce, zbog čega je dobio zabranu ulaska na tri do pet godina. Osim UK-a, dobio je zabranu  nastupanja i u Australiji i na Novom Zelandu.

7. Amy Winehouse

Nakon što je 2007. u Norveškoj uhvaćena s marihuanom, dobila je zabranu ulaska u SAD na dvije godine. Zbog zabrane nije mogla prisustvovati dodjeli Grammyja (osvojila ih je pet komada) godinu dana nakon incidenta.

8Cannibal Corpse

U Njemačkoj su bili poprilično na piku. Naime, u prodavaonicama je nekoliko njihovih albuma svojevremeno bilo maknuto iz prodaje, a i nekolicina pjesama također se nije smjela emitirati. Sve se kasnije ponovilo i u Australiji i Rusiji…

9. Behemoth

Poljski metalci predvođeni Nergalom uhićeni su i potom deportirani iz Rusije 2014. godine. U zemlju su dobili zabranu ulaska do 2019. godine.

10. Limp Bizkit

Fred Durst nije dobrodošao u Ukrajini 2015. godine. Zabrana je proizašla zbog Durstove želje da se preseli na Krim koji je 2014. pripojen Ruskoj Federaciji, piše Muzika.hr.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.