1. svibnja: Dan borbe za radnička prava u BiH je dan besplatna graha uz snove o janjetini | Jabuka.tv

1. svibnja: Dan borbe za radnička prava u BiH je dan besplatna graha uz snove o janjetini

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, obilježava se u znak sjećanja na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Praznik se obilježava u cijeloj BiH, i to dva dana, 1. i 2. svibnja.

Neki su opet za neradni dan odredili samo 1. svibnja, dok će za većinu radnika prvosvibanjski praznici trajati pet dana. Pravi godišnji odmor kod nekih zemalja.

Roštilj u prirodi

Nekada je to bio praznik kojim se odavala počast borbi za radnička prava, dok većinu građana danas 1. svibanj asocira tek na neradni dan ili roštilj u prirodi, piše Večernji list BiH.

Rijetki su opet krenuli na krstarenje, a mnogi tek mogu sanjati pečenu janjetinu jer, kako sebi priuštiti 200 KM, koliko košta janje, simbol prvomajskih praznika? BiH ovaj Praznik rada dočekuje s 478.191 osobom na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje, a ni većina zaposlenih nema previše razloga za slavlje.

Od 754.020 zaposlenih, dramatična je procjena da oko 200.000 njih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 400 KM, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovito ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi.

Tako i na 1. svibnja oko milijun bh. stanovnika živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 ispod te granice. Tome treba dodati i oko 500.000 umirovljenika, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja tek prelazi 300 KM.

Gospodarska i financijska kriza u BiH, koja još uvijek ne prolazi, rezultirala je velikim brojem nezaposlenih, međutim, unatoč tome, u posljednje vrijeme govori se o nedostatku radnika i stručnjaka u pojedinim djelatnostima, a među njima najviše u građevinarstvu. Nedostaje visokih i srednjih stručnih građevinskih kadrova, a posebice majstora različitog zanatskoga profila – kao i pomoćnih radnika.

Tako su u BiH prošle godine izdane 2.593 radne dozvole za strance. Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Europi. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je prema nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira na to što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste.

U Federaciji BiH prosječna je plaća 875, a u Republici Srpskoj tridesetak KM manja, podaci su entitetskih zavoda za statistiku. A kada se uzmu u obzir troškovi života, mali je broj kućanstava čija primanja mogu pokriti troškove potrošačke košarice. Prosječna plaća u prosjeku traje do 18. u mjesecu, dok većina obitelji ne može dočekati ni polovinu mjeseca. A da ne govorimo o umirovljenicima čije mirovine nikako da dosegnu polovinu prosječne plaće. A gdje su nezaposleni…?

Stigao je i novi Zakon o radu i onaj o mirovinama. Dok su zakonodavci puni hvale za ove zakone, radnici i budući umirovljenici tvrde kako su pomaci zanemarivi, navodi Večernji list.

Neki povoljniji vjetrovi

Zakon o radu, kako kažu, između ostaloga, i omogućava što bolje, pravednije i učinkovitije zaštite prava radnika te olakšavanje i ubrzavanje procesa kolektivnoga pregovaranja, onemogućavanje eventualne zlouporabe, a sve radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u Federaciji BiH, osiguranja jednakih uvjeta rada i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovi različito reguliranih prava iz radnoga odnosa.

Da su se članci zakona poštivali, rad na crno bio bi već iskorijenjen. Da radu na crno još nije došao kraj, govore i podaci Federalne i Republičke uprave za inspekcijske poslove, prema kojima u BiH zatečeno čak 3.159 radnika u radu na crno.

Angažiranje radnika na crno najčešće je utvrđeno u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta te uslužnim djelatnostima. Prema posljednjim podacima Svjetske banke (World Bank), posljednja zabilježena stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi 25,8% i u proteklih 5 godina ima tendenciju pada, ali pri čemu treba uzeti u obzir i sveprisutni porast radnih migracija u druge zemlje.

Vidljiva je i pomoć Svjetske banke, koja kroz projekt podrške zapošljavanju planira zapošljavanje oko 23.000 osoba u Federaciji, i za to će se izdvojiti 50 milijuna eura.

Mnogi će i ovoga praznika otići na prvosvibanjski grah zbog druženja, ali i besplatnoga obroka. Doduše, sve je manje takvih prigoda. Neki to neće moći jer će i toga dana raditi. Bilo bi to donekle i prihvatljivo kad bi radnicima taj rad adekvatno platili.

U suprotnom, oni neće imati baš puno razumijevanja za procvat radničkih prava i vjeru da su ona postala univerzalne vrijednosti čovječanstva, za što su neki poginuli prije stoljeće i pol, piše Večernjak.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

  • 1.5.1886 godine krvavo je ugušen štrajk 40 tisuća radnika u Čikagu koji su tražili 8 sati rada,8 odmora i 8 spavanja !?
    1899 godine na prvom kongresu ll internacionalne je donesena odluka da se 1.5. slavi kao dan solidarnosti za osmosatno radno vrijeme radnika i od 1890 godine 1.5. se slavio masovnim protestima i demonstracijama i sukobima .
    A kod nas rijetko tko ima 8 satno radno vrijeme ali radnici imaju 220 sati mjesečno i rade i subote i svece i praznike.
    Valjda će i kod nas doći vrijeme da radnici rade 8 sati i budu plaćeni za svoj rad i dobiju mirovinu koju su od svoje plaće uplaćivali a ne da im se da 300-400 KM za 40 godina rada i da ne idu po Europi i svijetu raditi .

  • A,jesi napisao zanimljiv tekst.Datum 1.5 je jedna od najvećih prevara na svijetu.Prava istina zbog čega se 1.5. slavi je ta što je 1.5. 1776 Njemački sotonista Adam Waisaup (mislim da se tako nekako piše) osnovao Iluminate po uzoru na masone.To je družba koja se od svog osnutka borila protiv katoličke crkve.Sto godina nakon osnutka sotonskih iluminata na datum 1.5. u Čikagu se stvarno dogodio protest radnika gdje su neki radnici i poginuli.Tri godine nakon pogibije radnika komunistička sotonska internacionala mislim u Parizu proglašava kako oni kažu Prvi maj Dan radnika.Ponavljam da je to prevara i da je to datum osnivanja sotonističkih iluminata.Mi katolici ovaj dan slavimo Svetog Josipa Radnika.

  • 1.5.1886 godine krvavo je ugušen štrajk 40 tisuća radnika u Čikagu koji su tražili 8 sati rada,8 odmora i 8 spavanja !?
    1899 godine na prvom kongresu ll internacionalne je donesena odluka da se 1.5. slavi kao dan solidarnosti za osmosatno radno vrijeme radnika i od 1890 godine 1.5. se slavio masovnim protestima i demonstracijama i sukobima .
    A kod nas sada rijetko tko ima 8 satno radno vrijeme ali radnici imaju 220 sati mjesečno i rade i subote i svece i praznike.
    Valjda će i kod nas doći vrijeme da radnici rade 8 sati i budu plaćeni za svoj rad i dobiju mirovinu koju su od svoje plaće uplaćivali a ne da im se da 300-400 KM za 40 godina rada i da ne idu po Europi i svijetu raditi .

  • po vama je marksizam da radnici rade 8 sati dnevno pet dana u tjednu i za to budu adekvatno plaćeni?
    A sotonisti su oni koji radnike plaćaju 600 KM da im rade 10 sati dnevno i subote i nedjelje i praznike i svece .Upravo zbog njih su u Čikagu štrajkali i glave izgubili.
    zar smo se vratli u 18 stoljeće?
    A da naravno da mi slavimo sv.Josipa radnika ali samo oni koji danas ne rade mogu na misu.

  • Meni je janjetine priko glave.
    Ova kuknjava te nema ovo, nema ono, a polja neobradjena, zaresla, udracila.
    Radite pa ce bit.
    No problem je, osobito ovdje u Sirokon, voli bolan radit za 500 marki u nameksu nego kuci radit. Pa i oko ajvana. A pisljivu placicu moze izbit i recimo ovce cuvajuci.
    Al cemu onda nokti? I ovi muski gotovo svi nose pi*** u ruci.
    Evo ko je lani i grah sadio moga ga je prodat za 6-7 marki.
    Ali nece niko. Nece.
    Zato se prodjite sranja i zasucite rukave.
    Kakav li cikago i internacionale?
    Siroki je selendra s velikim potencijalom pa ga iskoristite.
    U mene cuko pojede kvalitetnije nego pola ovih placipizda sto ce okriviti svakoga za svoju linost i nerad.
    J*** vas i marks i engels. I dzabalebarenje.

  • 1.svibnja se obilježava kao međunarodni praznik rada i neradni je dan. U Fealu je radni dan za robove dok uprava ne radi.
    Inspekcija nijedne godine ne reagira. Radnici odlaze svakim danom na zapad.
    Neka vas je stid upravo feala kao i institucije vlasti.

    • Vala si dosadan.Nitko nikog ne tjera da radi u feala,mogu svi ti radnici i dati otkaz i radit polja a ne pristanu na rezim poslodavca bez rijeci a okolo mi kukaju kako su izrabljivani!

  • Nije marksizam da radnici kod nas ne rade kao u 18 vijeku u Čikagu i da traže zakonom propisano 8 sati radno vrijeme i pet dana u tjednu radno vrijeme i godišnji odmor najmanji 20 dana i plaću dostojnu za svoj rad a ne 500 KM!
    A sotonisti i sotone upravo žele da osiromaše i radnika i umirovljenika i da se sav novac njima prelijeva.
    A sveti Josip radnik je naš svetac oduvijek ali većini radnika ne može biti da ga slavi i odmori jer tajkuni rade ko u 18 vijeku zato ljudi odoše diljem svijeta da rade i zarade i mirovinu od koje će moći postarost živjeti,a ne kao ovdje mirovina326 KM a radili i 40 godina !?

Komentiraj: