Zašto su lokalne fondacije važne? – Jabuka.tv

Zašto su lokalne fondacije važne?

Kako širom svijeta broj lokalnih fondacija, svojevrsnih pokretača promjena u jednoj zajednici, raste velikom brzinom tijekom proteklih 20 godina, vrijeme je da otkrijemo (ili se podsjetimo) zašto svaka promjena na bolje počinje s nama samima, zašto je lokalno novo globalno i kakvu ulogu lokalne fondacije imaju u svemu tome.

Lokalne fondacije nisu nov koncept. Naprotiv, prva takva fondacija osnovana je u Clevelandu, u Ohiju (SAD) 1914. godine. Danas, preko sto godina kasnije, u svijetu ih ima oko 2.000, a sva je prilika da se na tom broju neće zaustaviti. Mnogo puta do sada, na različitim podnebljima i u različitim kontekstima, pokazale su se kao ključni pokretač promjena u zajednici. Prije nego što otkrijemo kako to one mobiliziraju, inspiriraju i osnažuju građane da se udruže i poboljšaju svoje neposredno okruženje, krenimo od početka.

Što su to lokalne fondacije? One spajaju ljude koji imaju ideje sa onima koji imaju sredstva da ih provedu u djelo, pritom i jedne i druge pronalazeći na lokalnoj razini – u jednom gradu, općini, županiji ili regiji. Drugim riječima, podržavaju inicijative sugrađana za rješavanje najraznovrsnijih lokalnih pitanja – od pitanja kulturnih i sportskih sadržaja, poboljšanja infrastrukture, životne sredine do revitalizacije javnih prostora – a novac za tu podršku pribavlja upravo od pojedinaca i poduzeća u istoj toj zajednici. Dakle, glavna odlika lokalne fondacije jeste da su i sredstva i ciljevi lokalni. I upravo u tome leži njena snaga.

Motor lokalnih promjena

Jedan od glavnih efekata ovih fondacija jeste zbližavanje, udruživanje zajednice povodom neposrednih, životnih pitanja. Nijedna inicijativa se ne rađa iz pretpostavke ili interesa pojedinaca, već se kristalizira kroz upoznavanje s potrebama svih članova zajednice.

Kako to udruživanje, po pravilu, karakterizira raznolikost u godinama, porijeklu, željama, problemima, mogućnostima sugrađana, lokalna fondacija neminovno otvara dijalog i primjenjuje transparentnost. Ako se neki problem ili prilika sagledaju iz više kutova, očima više aktera, ogolit će se od svih predrasuda i pretpostavki o tome šta je najbolje za jedno društvo i svesti se na suštinu. S druge strane, transparentnost povodom organizacije, financiranja i rezultata lokalnih inicijativa dodatno gradi mostove povjerenja među ljudima i potiče ih da i sami preuzmu inicijativu i pronađu način da se uključe.

Možda i najvažnije, mobilizirajući ljude, osluškujući ideje i prikupljajući sredstva – lokalna fondacija omogućuje da filantropija živi na duže staze. Neovisnost i od vlasti, i od tržišta, kao i stalno prikupljanje sredstava čini da se entuzijazam ne završi na jednoj jedinoj inicijativi, već da se iskra održava iznova, dokle god ima stvari koje treba popraviti. A njih ima, vjerovatno, uvijek.

COVID-19: lokalni odgovor na globalni problem

Da ne bismo stali samo na uopćenim tvrdnjama, značaj lokalnih fondacija postaje neupitan čim se pogleda uloga koju su imale i imaju u ublažavanju tekuće krize – u adresiranju efekata pandemije.

Primjera radi, Fondacija tuzlanske zajednice već mjesecima provodi kampanju “Solidarno protiv koronavirusa”, kojom su uspjeli prikupiti značajna sredstva za opremu za medicinske radnike, online školovanje socijalno ugroženih učenika i druge potrepštine obitelji koje su se našle na rubu egzistencije. Lokalne fondacije iz Rumunjske su, s druge strane, zajedničkim snagama prikupile skoro dva milijuna eura za nabavku medicinske i zaštitne opreme i socio-ekonomsku podršku građanima pogođenim krizom.

Fondacija Front iz Novog Pazara (Srbija) razvila je tijekom izvanrednog stanja online platformu koja koordinira donatore oko prioritetnih potreba zajednice. Kroz ovu platformu je, u veoma kratkom roku, regrutirano preko 100 volontera i prikupljeno 80.000 eura koji su brzo usmjereni na rješavanje urgentnih pitanja.

I dok su veliki sustavi i institucije bili paralizirani i, u najmanju ruku, tromi u svom odgovoru na Covid-19 zbog sebi svojstvenih dugih procedura i brojnih ograničenja, lokalne fondacije pokazale su se kao mnogo brže, agilnije i usmjerenije na konkretne potrebe. Tijekom krize, one su uspjele da spoje i pokrenu sve tri strane: da organiziraju volontere, da okupe donatore i lociraju najugroženije slojeve stanovništva i najhitnije potrebe. Zahvaljujući njima, adresirani su brojni problemi koji su, u kaosu pandemije, prošli ispod radara sistema i institucija. I više od toga – pokazalo se da potencijal prevazilaženja i budućih kriza u dobroj mjeri leži u samoj zajednici i njenoj sposobnosti da se samoorganizira.

Kako osnovati lokalnu fondaciju?

Upravo u cilju da potakne osnivanje lokalnih fondacija širom Bosne i Hercegovine, početkom prosinca pokrenut je program i natječaj “FONDACIJA NAŠEG KRAJA – ZAJEDNICA SE PITA!”. Natječaj je osmišljen kao inkubator za lokalne fondacije, koji će pružiti informacije, mentorstvo, poznanstva, a nakon samostalno prikupljenog prvog fonda, i dodatna financijska sredstva potrebna za osnivanje i dugoročnu podršku inicijativama vašeg kraja.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da okupite neformalnu grupu od bar troje ljudi koji žive u istom kraju i koji su spremni da zajedno rade na osnivanju fondacije i prijavite se do 29. siječnja 2021. godine preko formulara na LINKU.

Pokrenite lokalne promene. Poboljšajte svoju zajednicu.

*PR članak