Još nije kasno obaviti gnojidbu maslina

U većini hercegovačkih maslinika u tijeku je rezidba maslina. Nažalost, veliki broj maslinara, zbog obilnih padalina tijekom proteklog perioda, nije uspio obaviti potrebnu gnojidbu i sada razmišljaju kako i kojim gnojivima ovih dana to obaviti.

Narednih nekoliko dana, na području Hercegovine, prognostičari predviđaju sunčano vrijeme koje će mnogi maslinari iskoristiti za gnojidbu maslina. Za gnojidbu maslina najbolje je koristiti organsko peletirano gnojivo BIOLIVO koje je posebno formulirano za tu voćnu vrstu.

Redovita gnojidba organskim gnojivima je vrlo važna u popravljanju svojstava loših tala ( skeletnih i glinenih) jer osim hranjivih elemenata, gnojivom se unosi organska tvar koja povećava sadržaj humusa, popravlja strukturu tla i povoljno utječe na mikrobiološku aktivnost.

Gnojidba maslina organskim peletiranim gnojivima je posebno bitna na terenima koji su pripremljeni melioriranjem krša, a takvih je dosta na području Hercegovine. Naime, ovim tlima nedostaje organske tvari koja je vrlo bitna jer na sebe veže hranjiva, odnosno zadržava vlagu i ublažava sušu.

Saznaj više…

 

Za gnojidbu maslina posebno su prikladna organska gnojiva na koje maslina pozitivno reagira.

Jedno takvo gnojivo je BIOLIVO. BIOLIVO je namjensko gnojivo za gnojidbu maslina koje se unazad nekoliko godina nalazi na tržištu u BiH. Svi maslinari koji su imali prilike koristiti ovo gnojivo oduševljeni su učinkom na urod maslina. BIOLIVO je 100% organsko gnojivo s poboljšanim načinom otpuštanjem dušika. Naime, osnovna karakteristika ovog gnojiva je da postupno otpušta dušik kojeg biljka postepeno usvaja. Dakle, nema ispiranja dušika bez obzira na kiše tijekom zime. Osim fosfora (3%) i kalija (3%), ovo gnojivo je naročito bogato organskim ugljikom (42%). Organsko gnojivo BIOLIVO je optimalno za gnojidbu maslina zahvaljujući i dodatku bora.

Biolivo – namjensko gnojivo za gnojidbu maslina

Bor je mikrohranjivo neophodno za vegetativni razvoj, koji potiče sintezu nukleinskih kiselina i klorofila. Glavna funkcija bora vezana je za oplodnju, jer bor pomaže pri oplodnji i primjenom bora povećava se postotak oplođenih cvjetova.

Period uporabe gnojiva je jako dug, od jeseni do proljeća. Preporuča se primijeniti ovo gnojivo što ranije u jesen, ali ako to nije moguće onda najkasnije do dva tjedna prije kretanja vegetacije. Količina gnojiva iznosi 4 do 5 kg po stablu odnosno 80 do 100 kg/dulumu.

Organsko peletirano gnojivo Biolivo je posebno bitno kod gnojidbe masline jer pomaže u prevazilaženju alternativne rodnosti koje je karakteristična za pojedine sorte maslina, posebno sortu Oblicu, koja je dosta zastupljena u hercegovačkim maslinicima.

Puno više informacija vezanih za gnojidbu maslina i primjenu gnojiva BIOLIVO doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Poljoprivredna TV