Zaštita povrtnih kultura od plamenjače

Jedna od najučestalijih bolesti krastavca i rajčice je, svakako, plamenjača – bolest koja uvelike može smanjiti urod ovih povrtnica. Simptomi bolesti javljaju se na lišću koje gubi svoju funkciju. Kod jačeg napada propadaju cijele biljke.

 

Plamenjača krastavca

Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenim, ali i u zaštićenim prostorima. Bolest se najčešće javlja prije formiranja prvih plodova.
Prvi simptomi uočavaju se na listu u obliku pjega koje su okrugle, svijetlozelene boje. Pjege se postupno povećavaju i zauzimaju prostor između žila lista. Nastavkom bolesti se broj pjega povećava, a stare pjege poprimaju žutosmeđu boju. Zaraženi dio lista se suši, a osušeni dijelovi lista se lako lome. Biljka na vrhu vriježe stvara novi list koji također zahvaća zaraza.

Plamenjača na listu krastavca

Kako zaštititi krastavce od ove bolesti?
Prije svega, sijati (saditi) krastavce na onim parcelama na kojima prethodne godine nisu rasle dinje, lubenice, krastavci, tikvice i ostale vrste iz porodice Cucurbitacea.

Saditi otpornije hibride, a krastavce uzgajati uz konopac ili na mreži. Ako se pridržavamo ovih mjera, zaraza će biti manja, ali je svakako tijekom vegetacije potrebno koristiti i kemijske mjere zaštite. Sa zaštitom treba početi kad biljke razviju 3 – 5 listova. Kod zaštite krastavca protiv ove bolesti potrebno je prskati naličje lista, jer infekcija dolazi kroz pući na donjoj strani lista.

Plamenjača rajčice

Bolest se javlja još u rasadu, tako da već tada treba zaštitu. Na starijim biljkama simptomi bolesti mogu se primijetiti na listu, plodu i stabljici. Simptomi na listu očituju se u obliku pjega raspoređenih najčešće na rubu, ali mogu nastati i na bilo kojem drugom mjestu. Pjege su nepravilnog oblika, svijetlosmeđe boje. Prve pjege obično nalazimo na donjim etažama stabljike.

Na stabljici se, također, uočavaju pjege na mjestima spajanja lista i stabljike. Na napadnutim zelenim plodovima javljaju se male tamne brončane pjege.
Rajčica koja se uzgaja u zatvorenim prostorima, a zalijeva se rasprskivačima, podložnija je napadu od rajčice koja se zalijeva položenim cijevima. Također i sorte bujnijeg rasta s velikom količinom lisne mase su više osjetljive.

Plamenjača na listu i plodu rajčice

Zaštita od plamenjače:

Zaštitu krastavca i rajčice protiv ovog parazita svakako treba provoditi posebno, u zatvorenim prostorima i u onim područjima uzgoja u kojima tijekom vegetacije često padaju veće količine oborina. Za uspješnu zaštitu na raspolaganju je veći broj pripravaka, a posebno onih na osnovi bakra kao što je Cuprablau Z (Šeširdžija) , kontaktni pripravak (Star 80 WP) te sistemični pripravci (Acrobat, Cymbal, Profilux, Ranman top i dr.). Prilikom tretiranja treba dobro poprskati lice i naličje lista.

 

 

(www.jabuka.tv)