Vlada Srbije nakon tragedije u školi skratila školsku godinu

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. lipnja, odlučila je u petak srpska vlada, nepun mjesec dana poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. svibnja 13-godišnji učenik je iz očeva pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Dan kasnije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automatskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ih ranio.

Nastava u školi “Vladislav Ribnikar” počela je 22. svibnja na temelju odluke Ministarstva prosvjete, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubojstva u školi, školska godina zaključi s 3. svibnja, kada je počinjen zločin, nezapamćen u suvremenoj povijesti Srbije.

Škole koje žele mogu nastaviti raditi

Današnjom odlukom Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. lipnja.

U tom se razdoblju, kako je navedeno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni svojim uspjehom dobit će priliku da do 20. lipnja poprave ocjene na osobni zahtjev, priopćila je Vlada.

U ovom trenutku, dodaje se u priopćenju, “važnije je nego ikada” da se usredotočimo na “ono što je najbolje za našu djecu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu”.

Škola će biti rekonstruirana

Odlučeno je i da osnovna škola “Vladislav Ribnikar” bude rekonstruirana, tako što će biti izgrađen memorijalni dio u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara, prenosi Hina.

Vlada je priopćila da su, poslije izvanrednog inspekcijskog nadzora u toj školi, potvrđena saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o obitelji da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na malodobnog dječaka-ubojicu K.K.

U obrazloženju odluke Vlada je zamolila sve medije da se prema toj informaciji odnose “s dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije” uz ocjenu da bi se time nastavio proces “traumatiziranja djece i roditelja”.

Nakon dva nezapamćena masovna ubojstva s početka svibnja, započeli su masovni prosvjedi “Srbija protiv nasilja”, a deseci tisuća ljudi koje je na prosvjede pozvala proeuropska oporba traže ostavke visokih policijskih dužnosnika, te ukidanje reality programa i komercijalnih televizija koje drže krivima za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnom prostoru.

Pod pritiskom javnosti ostavku je nekoliko dana poslije tragedije podnio ministar prosvjete Branko Ružić.

Vlada, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i provladini tabloidi i televizije prosvjede su nazvali političkim, a organizatore i prosvjednike optužili da “lešinare” nad tragedijama.

(Fena Foto: Pixsell)