Vlada RH će sufinancirati obnovu širokobriješke Gimnazije

Na 290. sjednici Vlade Republike Hrvatske potporu su dobili projekti koji unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom.

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je Vlada prihvatila, projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na sjednici u petak je proglašen niz projekata značajnih za Hrvate na području BiH, Srbije, Rumunjske, Mađarske i SAD-a.

Među projektima koji će u ovoj godini dobiti financijsku potporu nalazi se i obnova Gimnazije u Širokom Brijegu.

Projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg – radi se o školi bogate povijesti, koju je nažalost u siječnju ove godine zahvatio požar, a nakon toga i poplava.

Zbog velikih oštećenja prostorija prestalo je redovito održavanje nastave u toj zgradi. Zbog osiguravanja optimalnih uvjeta za izvođenje nastave te zbog svog simboličkog i povijesnog značaja za Hrvate tog kraja, potrebna je kompletna obnova zgrade.

Za projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg u 2024. godini izdvojit će se 500.000,00 eura, navodi se na stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Sredstva za sve ove projekte osigurana su u Državnom proračunu za 2024. godinu i na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (u ukupnom iznosu od 3.576.000,00 eura) te će se pojedinačnim ugovorima o financijskoj potpori utvrditi visina dodijeljenih sredstava, kao i međusobna prava i obveze ugovornih strana.

Svi projekti unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske, doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskoga jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom, naveli su iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

(www.jabuka.tv)

Komentari:

  • Ma ja sad će pojedini zavrnut koju tisuću da se može i stan na moru kupit, na ovakvim situacijama se pojedinci koji odlučuju bogate

  • Valjalo bi sad dok je priča vruća , zaokružiti je i sa obnovom dvorane , možda i dogradnja dodatnih prostorija . Kao i okoline , vanjskog igrališta i staze. Očigledno će novaca biti sa više strana samo ih pametno upravit.

  • Pa dobro je, samo da se to sve dobro kontrolira da nebi bilo curenja para, kako bude u nas po običaju

  • Pa sramota je prosimo okolo a toliko para okollo se vrti i da jos radovi nisu ni blizu pocetka

    Strasno

  • Janjetina je svakako. Nikakva radost, a ni žalost u Hercegovini ne prolaze bez janjetine, a pogotovu veliki građevinski radovi. Hvala Bogu

  • Molim vas nemojte sve gledati crno, u tu gimnaziju sam išao. Nekad je i u Zagrebu bila jako cijenjena. Obnovimo je i napravimo još bolju i ljepšu .

  • Glasajte sada po hitno za kradeze😂.
    Nije da su se izborili za Hrvatski narod u BiH, nego ih vode u robstvo prema Briselu. Bolje bi bilo, vratite tu zgradurinu Franjevcima, ima dovoljno virnika koji ce dati lemozinu da se obnovi. Puno Franjevaca i popova su takoder u agendi i narativu zapada ukljuceni, kao glavni im voda. Samo ce nas Bogorodica Djevica Marija spasiti, to je najglavnija stvar. Sto je pocela u Fatimi to ce zavrsiti u Medugorju. Zaboravite politicare i lgbtxytr kler.

    • Dobro je da netko konta pravu istinu ,dosta je vaših mrvica sa stola da bi na kraju uzeli sve

Zadnje dodano

  • Business
  • Vijesti

Koje županije u FBiH uplaćuju najviše prihoda?

Porezni obveznici Federacije BiH u razdoblju siječanj – travanj 2024. godine uplatili su 2.658.487.319 KM…

12 minuta prije
  • Vijesti

O čemu su razgovarali Vučić i Xi Jinping?

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić obratio se nakon današnjeg susreta s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u…

32 minute prije
  • Vijesti

Raspisani lokalni izbori u BiH, evo koliko birača ima pravo glasa

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SiP BiH) je na sjednici održanoj u srijedu donijela…

42 minute prije
  • Vijesti

Počeli radovi na izgradnji područne ambulante Doma zdravlja Čitluk

[gallery ids="684648,684654,684656,684651,684652,684653"] Radovi na izgradnji područne ambulante Doma zdravlja u Čerinu započeli su ovih dana.…

51 minuta prije
  • Vijesti

HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor

Timovi DP-a i HDZ-a postigli su u srijedu "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne…

1 sat prije
  • Banner
  • Vijesti

Ugašena Federalna televizija

Federalna televizija ugašena je u srijedu ujutro. O svemu se oglasio FTV objavom na web…

4 sata prije